Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων, Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, σε 25 χρόνια φυλάκισης, αφού κρίθηκε ένοχος για απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το CNN, κρίθηκε ένοχος σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες των ΗΠΑ, ενώ η περιουσία του που ξεπερνούσε τα 26 δισεκατομμύρια έχει εξανεμιστεί.

Συγκεκριμένα, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ κρίθηκε ένοχος για την απάτη που διέπραξε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX που είχε δημιουργήσει, με την υπόθεση να αποκαλύπτεται το 2022.

Τότε, ο ιστότοπος CoinDesk, που ειδικεύεται στην κάλυψη ειδησεογραφίας για την οικονομία, ιδίως για τα κρυπτονομίσματα, αποκάλυψε πως μεγάλο μέρος των στοιχείων ενεργητικού της επενδυτικής εταιρείας Alameda Research του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ (ή «SBF», από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του) στην πραγματικότητα αποτελούνταν από ή συνδέονταν με κρυπτονόμισμα που είχε δημιουργήσει η πλατφόρμα FTX, το FTT, και άλλες προβληματικές ως ύποπτες διαστάσεις της δραστηριότητάς της.

Οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν στην κατάρρευση του συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος και της αυτοκρατορίας του SBF μαζί του. Η προσωπική του περιουσία (26 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune) εξανεμίστηκε.

Μετά την έκδοσή του από τις Μπαχάμες, όπου βρισκόταν η έδρα της FTX, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προσήχθη σε δίκη, κυρίως για απάτη και σύσταση και συμμορία. Η κατάρρευση του ομίλου εταιρειών του κ. Μπάνκμαν-Φράιντ, που παρομοιάστηκε με τις υποθέσεις της Enron και του Μπέρνι Μέιντοφ, είχε προκαλέσει σοκ στις αγορές.