Οι δικηγόροι της FTX Trading, του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που κατέρρευσε πριν από περίπου ένα χρόνο, κατέθεσαν μήνυση σε βάρος των γονιών του Sam Bankman-Fried, του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας.

Βάσει της καταγγελίας, η Barbara Fried και Allan Joseph Bankman, κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύτηκαν την επιρροή τους στον γιο τους και απέσπασαν εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία, τα οποία ξόδεψαν αφειδώς για δικό τους όφελος. Μεταξύ άλλων φαίνεται να αγόρασαν ένα πολυτελές σπίτι στις Μπαχάμες και χορήγησαν τεράστια ποσά σε ημέτερους για εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων.

Ανάλογες κατηγορίες βαραίνουν και τον ίδιο τον Sam Bankman-Fried, ο οποίος ωστόσο δηλώνει αθώος. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX Trading κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των πελατών του για αγορές πολυτελών ακινήτων, πολιτικές χορηγίες, και συναλλαγές με την Alameda Research , την εταιρεία διαπραγμάτευσης αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κρυπτονομισμάτων.

Γενικά, όπως αναφέρεται στη σχετική αναφορά, «αν και η FTX Trading παρουσιαζόταν στο κοινό και τους επενδυτές ως ένα εξελιγμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στην πραγματικότητα ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση» με τον Sam Bankman-Fried να διαιωνίζει μια κουλτούρα παραποιημένων στοιχείων και κακοδιαχείρισης, ώστε να καλυφθούν οι απάτες που είχαν γίνει. Ο Sam Bankman-Fried και οι γονείς του φέρονται να άντλησαν εκατομμύρια δολάρια από τον Όμιλο για δικό τους όφελος.

Σημειώνεται πως πολλά πρώην στελέχη της FTX έχουν ομολογήσει την ενοχή τους για απάτη και συνωμοσία και συνεργάζονται με τις αρχές. Ο Sam Bankman-Fried, το άλλοτε «παιδί θαύμα» των κρυπτονομισμάτων, κρατείται σε φυλακή του Μπρούκλιν περιμένοντας τη δίκη του με την κατηγορία της απάτης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου. «Η πραγματικότητα είναι ότι απλώς έκανα αυτό που νόμιζα ότι ήταν σωστό», είχε γράψει στο Twitter , λίγο μετά τη σύλληψή του.