Σε ηλικία 94 ετών πέθανε ο δικηγόρος Πίτερ Άγγελος, ο οποίος από παιδί φτωχών Ελλήνων μεταναστών κατάφερε να κερδίσει εκατομμύρια και να αγοράσει ομάδα του μπέιζμπολ στις ΗΠΑ, κατακτώντας στη συνέχεια αρκετούς τίτλους.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Πίτερ αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιακά προβλήματα από το 2017, ενώ ήταν ο μακροχρόνιος ιδιοκτήτης των Baltimore Orioles. Γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ την 4η Ιουλίου του 1929 από τον Τζον και τη Φράνσις Άγγελος, Έλληνες μετανάστες που πήγαν στις ΗΠΑ για μια καλύτερη ζωή.

Αρχικά, ονομάζονταν Γιώργος Άγγελος, αλλά μικρός ανάρρωσε από σκωληκοειδίτιδα και η μητέρα του άλλαξε το όνομα σε Πίτερ μετά από τάμα που έκανε στην Παναγία. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης και αποφοίτησε το 1961 ως αριστούχος, ενώ παντρεύτηκε τη Γεωργία Κουσουρή το 1966.

Ο Πίτερ Άγγελος άρχισε να γίνεται γνωστός στη Βαλτιμόρη ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1959-63, ενώ έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος το 1967 και έχασε στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών με μεγάλη διαφορά από τον τελικό νικητή της κούρσας (και μεγαλύτερο αδελφό της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι), τον Τόμας Ντ’ Αλεσάντρο ΙΙΙ.

Από τη φτώχεια, στα πλούτη

Ο Πίτερ Άγγελος μόλις αποφοίτησε, ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος και επί 15 χρόνια διεκδίκησε μια σειρά από υποθέσεις δηλητηρίασης από αμίαντο για λογαριασμό των εργατών της Βαλτιμόρης. Τελικά, οι υποθέσεις κατέληξαν σε διακανονισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον ίδιο να κερδίσει το ένα τρίτο του ποσού στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Λίγα χρόνια αργότερα, άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Μέριλαντ για να μηνύσει τις καπνοβιομηχανίες, με την Πολιτεία να καταλήγει σε διακανονισμό ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 2002.

Η ενασχόληση με το μπέιζμπολ

Το 1993 η ζωή του άλλαξε τελείως, καθώς αγόρασε την ομάδα Baltimore Orioles, που εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε προβλήματα και ο ίδιος υποσχέθηκε να διορθώσει την κατάσταση. Τότε, τον αμφισβήτησαν αρκετοί, όμως έγινε αγαπητός στο κοινό του αθλήματος, όταν έκαναν απεργία οι παίκτες τη σεζόν 1994-95.

Τότε, αρκετές ομάδες χρησιμοποίησαν αντικαταστάστες για να γίνουν κανονικά οι αγώνες, εκείνος όμως διαφώνησε, τονίζοντας ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των παικτών.

Τελικά, οι προσπάθειες του απέδωσαν καρπούς με τους Orioles να έχουν το δεύτερο υψηλότερο μισθολόγιο το 1997, μετά τους Yankees.

Μάλιστα, το 1999 επισκέφθηκε επίσημα την Κούβα και συνάντησε από κοντά τον Φιντέλ Κάστρο για αγώνα που έδωσε η ομάδα του στη χώρα, καθώς ο Κουβανός ηγέτης λάτρευε το συγκεκριμένο άθλημα. Έτσι, έγινε ένας από τους ελάχιστους Αμερικανούς που επίσημα συναντήθηκαν με τον Φιντέλ, παρά το σκληρό εμπάργκο των ΗΠΑ προς το κράτος της Καραϊβικής.

Έκτοτε, η ομάδα του κατέκτησε αρκετούς τίτλους, μέχρι που αντιμετώπισε προβλήματα προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Το Sports Illustrated τον αποκάλεσε τον χειρότερο ιδιοκτήτη του αθλήματος, όμως η ομάδα επανήλθε το 2012, χάρη στις προσπάθειες του Πίτερ Άγγελος.