Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται «συνεχώς και από τα πρώτα λεπτά» για το μακελειό σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας το βράδυ της Παρασκευής, με τουλάχιστον 40 νεκρούς και 100 τραυματίες.

«Από τα πρώτα λεπτά του περιστατικού στο Crocus City Hall, ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι είχαν αρχίσει πυροβολισμοί. Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το χρονικό

Δύο με πέντε άτομα εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall και άνοιξαν πυρ. Η οροφή του κτηρίου τυλίχτηκε στις φλόγες και εκφράζονται φόβοι για κατάρρευσή της την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι εντός Crocus City Hall.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media δείχνουν σκηνές χάους, με έναν μεγάλο αριθμό θεατών να προσπαθούν να φύγουν από την αίθουσα, μετά τους πυροβολισμούς.

Άλλα βίντεο δείχνουν πολλούς ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι σε λίμνες αίματος έξω από τον συναυλιακό χώρο.

Περισσότερα από 70 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Μια δεύτερη έκρηξη ακούστηκε στο Crocus City Hall λίγη ώρα μετά τους πυροβολισμούς.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μία σύλληψη – Αναζητούνται οι δράστες της επίθεσης

Ένας άνδρας συνελήφθη για το μακελειό. Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τη σύλληψη του υπόπτου ενώ στο κτήριο του Crocus City Hall έχει σπεύσει ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις της τάξης ανακοίνωσαν ότι «αναζητούν» τους δράστες της ένοπλης επίθεσης.

«Ειδικές μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς εργάζονται στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Αναζητούν εγκληματίες και εκκενώνουν το κτίριο απομακρύνοντας τους πολίτες», ανακοίνωσε η εθνοφρουρά Rosgvardia στον λογαριασμό της στο Telegram.

Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε εκδώσει ειδική πρειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ: «Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο από αντίποινα»

Για την αντίδραση της Μόσχας στο μακελειό που προκάλεσαν άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες σε συναυλιακό χώρο της ρωσικής πρωτεύουσας, προϊδεάζει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ με μήνυμά του στο Telegram.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφού δίνει συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, αναφέρει πως οι «τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο από τρομοκρατικά αντίποινα».

Ολόκληρο το μήνυμά του: «Στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης – ειλικρινή συλλυπητήρια, δύναμη σε όλους τους αγαπημένους των θυμάτων.

Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο από αντίποινα τρόμου. Καμία δίκη ή έρευνα δεν θα βοηθήσει αν η πυγμή δεν αντιμετωπιστεί με πυγμή, και οι θάνατοι με εκτελέσεις τρομοκρατών. Αυτή είναι η εμπειρία.

Αν στοιχειοθετηθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, είναι αδύνατο να συνεννοηθεί κανείς μαζί τους και τους ιδεολογικούς τους εμπνευστές διαφορετικά. Όλοι τους πρέπει να βρεθούν και να εξοντωθούν χωρίς έλεος ως τρομοκράτες. Μεταξύ αυτών και οι αξιωματούχοι του κράτους που διέπραξε αυτή τη θηριωδία. Θάνατος αντί θανάτου».

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με τους πυροβολισμούς στη Μόσχα

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου», πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό» και να θέσει τέλος στην εισβολή, είπε ο αξιωματούχος.

Η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, και η οποία πραγματοποιεί τακτικά εισβολές σε ρωσικές συνοριακές περιοχές, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτήν την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες», δήλωσε η οργάνωση καθιστώντας υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν» για την «προετοιμασία» αυτή της «αιματηρής πρόκλησης» και την «κάλυψή της από τα μέσα ενημέρωσης».