Ο Τσαρλς Σπένσερ ήταν 42 ετών, όταν αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά ως παιδί. Ο μικρότερος αδερφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, σήμερα 59 ετών, έκανε αρχικά την αποκάλυψη σε έναν ψυχοθεραπευτή, αφού «έπιασε πάτο». Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, ο 9ος κόμης Σπένσερ περιγράφει λεπτομερώς το τραύμα που υπέστη σε νέα απομνημονεύματα με τίτλο «A Very Private School».

«Έκανα ένα μάθημα 10 ημερών πολύ βαθιάς ενδοσκόπησης και θεραπείας», είπε στο Fox News Digital. «Ο θεραπευτής μου είπε: «Ψιθύρισέ μου ένα μυστικό, που δεν είχες πει ποτέ σε κανέναν.» Του ψιθύρισα ότι κακοποιήθηκα σεξουαλικά ως παιδί από έναν ενήλικα. Και τον θυμάμαι να δείχνει τόσο σοκαρισμένος, αν και τα είχε ακούσει όλα. Στη συνέχεια, με πήρε στην άκρη και είπε: «Αυτό είναι πολύ σοβαρό πράγμα».

«Σε εκείνο το στάδιο είχα ήδη αποκτήσει παιδιά», είπε ο Σπένσερ, που είναι πατέρας επτά παιδιών. «Ταράχτηκα. Τι θα γινόταν, αν ένα από τα παιδιά μου, οποιουδήποτε φύλου, είχε υποστεί αυτό ως 11χρονο; Έκανε το αίμα μου να βράσει. Τότε άρχισα να επιτρέπω στον εαυτό μου να συντριβεί για αυτό που είχε συμβεί». Σε ηλικία 8 ετών ο Σπένσερ γράφτηκε στο Maidwell Hall, ένα αγγλικό οικοτροφείο για την ελίτ. Ο ιστορικός στο επάγγελμα είπε ότι ήρθε αντιμέτωπος με οδυνηρές μνήμες όταν πρωτο-συνάντησε κάποια στιγμή πρώην συμμαθητές του.

«Καθώς άκουγα τις ιστορίες τους, τρόμαξα», θυμάται. «Υπήρχε ένας (πρώην μαθητής) τον οποίο συνάντησα 40 χρόνια μετά. Ήξερα από τη σύζυγό του ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ για τον καιρό που πήγαινε στο σχολείο, γιατί τον χαρακτήριζε «τόσο τραυματικό». Μου είπε πώς τον έκαναν να νιώθει ανάξιος κάθε μέρα, πώς είχε δεχτεί σοβαρή σεξουαλική επίθεση ως 9χρονος τρεις φορές από κάποιον που… “είχε σκοπό να τον προστατεύσει”. Πήρα 10 σελίδες σημειώσεων, σταμάτησα και είπα: “Αυτό είναι τρομερό. Δεν μπορώ να πω αυτή την ιστορία”». Τότε, όπως είπε ο Σπένσερ συνεχίζοντας την αφήγηση, ο πρώην συμμαθητής του του άρπαξε το χέρι και του είπε: «Κάποιος πρέπει να το κάνει – πρέπει να είσαι εσύ». «Αυτό με έπεισε ότι η αλήθεια έπρεπε να βγει στο φως, να γνωστοποιηθεί στον κόσμο». Ο Σπένσερ είπε ότι βρήκε οικογενειακά αρχεία, που χρονολογούνται 300 χρόνια πίσω, από ανθρώπους που πήγαιναν στο συγκεκριμένο οικοτροφείο».

«Θεωρούνταν απαραίτητο να πηγαίνουν τα παιδιά σε μέρη όπου θα συναντούσαν τους σωστούς ανθρώπους», εξήγησε ο Spencer. «Αυτά τα προνομιούχα παιδιά θα συναναστρέφονταν μεταξύ τους και θα σχημάτιζαν ισόβιους δεσμούς με ένα τίμημα. Θα “ξεκολλούσαν” από την οικογένεια και πιθανότατα θα μάθαιναν τη βάναυση συμπεριφορά» είπε.

«Αλλά αυτό συνέβαινε και εξακολουθεί να συμβαίνει, υποθέτω, μεταξύ των ανώτερων τάξεων της Αγγλίας. Δεν χρειάζεται να ασχολείστε με την ανατροφή των παιδιών και μπορείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας. Ταυτόχρονα, το παιδί θα βγει από το σχολείο, όπου ήταν εσώκλειστο, με τεράστια κοινωνικά πλεονεκτήματα και ένα δίκτυο φίλων, που θα υποστηρίζει αυτά τα κοινωνικά πλεονεκτήματα για μια ζωή». Ο Spencer ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, για να γίνει μάρτυρας και να βιώσει περιστατικά κακοποίησης πίσω από κλειστές πόρτες.

«Ήταν μια βίαιη εμπειρία», υποστήριξε. «Ο διευθυντής ήταν ένας σαδιστής παιδόφιλος. Στελέχωσε το οικοτροφείο με έναν πολύ μικρό αριθμό δασκάλων, που είτε ήταν διεστραμμένοι είτε δεν θα μιλούσαν ποτέ εναντίον του. Δεν υπήρχε πραγματικά κανένας να απευθυνθώ» εξομολογήθηκε ο μικρός αδερφός της Νταϊάνας για τη φρικτή κατάσταση που βίωνε ως παιδί.

«Νομίζω ότι οι γονείς μου δεν είχαν ιδέα για το επίπεδο σκληρότητας και διαστροφής που υπήρχε εκεί. Δεν θα με έστελναν ποτέ εκεί (σ.σ. αν ήξεραν). Νομίζω ότι μάλλον είχαν μια παλιομοδίτικη άποψη ότι η σωματική τιμωρία, οι ξυλοδαρμοί, πιθανότατα θα ήταν μέρος των πρακτικών του σχολείου, αλλά αυτή ήταν η καθημερινότητα. Ήμασταν 72 αγόρια και χτυπούσαν τουλάχιστον μισή ντουζίνα από εμάς κάθε μέρα. Η ώρα σου θα ερχόταν πολύ γρήγορα. Δεν νομίζω ότι οι γονείς το γνώριζαν αυτό».

Ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι ένας μαθητής μαστιγώθηκε τόσο άσχημα που πάλευε να βγάλει το σώβρακό του τη νύχτα, επειδή το ξεραμένο αίμα και τα ρούχα κόλλησαν στο δέρμα του. Το αγόρι έπρεπε να μπει σε ένα λουτρό με ζεστό νερό μέχρι να χαλαρώσει το ύφασμα. Οι πληγές χρειάστηκαν δύο εβδομάδες, για να επουλωθούν, σύμφωνα με όσα αναμετέδωσε για το θέμα η «New York Post».

Ο ιστορικός στο βιβλίο του υποστήριξε ότι μετά την ώρα του τσαγιού δεκάδες αγόρια εξαφανίζονταν σε μια ιδιωτική πτέρυγα, όπου υπέμεναν νυχτερινούς ξυλοδαρμούς. Δυστυχώς, τα παντελόνια της πιτζάμας τους δεν τους παρείχαν καμία προστασία. Ο Σπένσερ είπε ότι ο πόνος που βίωσε από τους ξυλοδαρμούς του ήταν «σοκαριστικός στην έντασή του». «Υπήρχαν ορισμένα πράγματα για τα οποία θα σε χτυπούσαν οπωσδήποτε», θυμήθηκε ο Σπένσερ. «Αν μιλούσες, αφού είχαν σβήσει τα φώτα. Εάν έχυνες κατά λάθος νερό ή γάλα. Θυμάμαι ένα αγόρι, ήταν στο γυμνάσιο του σχολείου. Στεκόταν σε έναν τοίχο, όταν έβαλε τα χέρια του πίσω και είπε: “Κοίτα, είμαι ο Ιησούς Χριστός!” Τον μαστίγωσαν πολύ άσχημα για βλασφημία. Ήταν απλώς ένα μικρό αγόρι, που είχε μια στιγμή χιούμορ… Αυτοί ήταν διεστραμμένοι ενήλικες, που εκμεταλλεύονταν αυτά τα αγόρια… και δεν είχαμε καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο».

Ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι του επέτρεπαν να γράφει ένα γράμμα στους γονείς του μία φορά την εβδομάδα. Οι επιστολές γράφονταν υπό επίβλεψη και έτσι δεν μπορούσε να τους μεταφέρει τι συνέβαινε. Ο Σπένσερ αργότερα έμαθε ότι οι γονείς ενός μαθητή, ο οποίος πέθανε πρόσφατα από μια μακροχρόνια ανίατη ασθένεια, είχαν ακόμη τα γράμματά του. «Απλώς μείναμε εκεί, στο έλεος κάποιων πραγματικά επικίνδυνων ανθρώπων», ισχυρίστηκε ο Σπένσερ.

Η σχέση του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο Σπένσερ ένιωθε, επίσης, μοναξιά. Συχνά σκεφτόταν τη μεγαλύτερη αδερφή του, την Νταϊάνα. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, που πέθανε από τα τραύματα που υπέστη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997, ήταν μόλις 36 ετών.

«Ήταν το πιο κοντινό μου άτομο, όταν μεγάλωσα», είπε. «Είχαμε δύο πολύ μεγαλύτερες αδερφές και ένα αδερφάκι που είχε πεθάνει. Μετά ήμασταν η Νταϊάνα κι εγώ. Ήμασταν πολύ κοντά. Και, στην πραγματικότητα, το να με στείλουν στο οικοτροφείο ήταν καταστροφικό. Την έστειλαν ένα χρόνο πριν από μένα, αλλά τα πρώτα χρόνια της ζωής μου πηγαίναμε παντού μαζί. Κάναμε τα πάντα μαζί. Πήγαμε μαζί σε ένα πολύ ήπιο δημοτικό σχολείο, ένα ημερήσιο σχολείο (πριν από το οικοτροφείο). Ήταν μια πολύ όμορφη μεγαλύτερη αδερφή ενός μικρού αγοριού, του οποίου οι γονείς ήταν χωρισμένοι και είχαν μια αρκετά παραδοσιακή αγγλική ανατροφή. Ήμασταν σύμμαχοι».

Στο βιβλίο, ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά σε ηλικία 11 ετών από μία βοηθό στο σχολείο. «Aυτή ήταν περίπου 19 ή 20 ετών», είπε ο Σπένσερ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η νεαρή κακοποιούσε αγόρια που ήταν κάτω των 13 ετών. Σύμφωνα με τον Σπένσερ, η κακοποίηση τον οδήγησε στο να επιδιώξει να χάσει την παρθενία του, πληρώνοντας κρυφά μια πόρνη, ενώ βρισκόταν σε ένα ταξίδι στην Ιταλία με τη μητέρα του. Ήταν 12 ετών. Με τα χρόνια, ο Σπένσερ κράτησε μυστική την κακοποίηση.

Δύο αποτυχημένους γάμους μετά, ο Σπένσερ συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν βοήθεια. «Ήμουν τόσο μπερδεμένος από τα ατελείωτα ερωτικά μου ναυάγια, τη βαθιά μου δυστυχία και τα δύο διαζύγια», εξήγησε. «Ήθελα επίσης να κάνω κάτι για τα παιδιά μου. Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν το κίνητρο. Ήθελα να γίνω καλύτερος για αυτά, να γίνω καλύτερος πατέρας. Δεν ξέρω αν θα συμφωνούσαν ότι τα κατάφερα, αλλά αυτός ήταν ο στόχος μου. Και νομίζω ότι, αν δεν ήμουν γονιός, πιθανότατα θα συνέχιζα να… προσπαθώ. [Το να το πω δυνατά] ήταν εκπληκτικά χρήσιμο. Δεν έφτασε στη ρίζα του προβλήματος, αλλά με έστειλε σε μια πορεία πιο ειλικρινούς θεραπείας».

Εκ του οικοτροφείου-σχολείου «Maidwell Hall» δεν απαντήθηκε άμεσα αίτημα του Fox News Digital για σχετικό σχόλιο.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του σχολείου είπε στο «Today» ότι έχει ενημερώσει τις Αρχές που διερευνούν πιθανά εγκλήματα κατά παιδιών. Οι υπεύθυνοι του σχολείου ενθαρρύνουν επίσης τυχόν παλιούς μαθητές με παρόμοιες εμπειρίες να μιλήσουν.