Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αναχωρήσει από το λιμάνι της Λάρνακας το πλοίο που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια».

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι το πλοίο, το οποίο είναι ήδη φορτωμένο με περίπου 150 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ των οποίων τρόφιμα, αναμένεται να αναχωρήσει το απόγευμα, αφού πρώτα δοθεί η έγκριση του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι για λόγους ασφαλείας δεν θα δημοσιοποιηθεί η ώρα αναχώρησης του πλοίου, το οποίο αναμένεται να πάρει μέχρι και δύο μέρες μέχρι να φτάσει στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό σκάφος θα μεταφέρει την πλωτή πλατφόρμα «MMS ARΙS» πάνω στην οποία είναι φορτωμένη η ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατευθύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των εργασιών για βοήθεια στη Γάζα.

«Η Κύπρος που οραματιζόμαστε είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα που διεθνώς θεωρείται αξιόπιστος εταίρος και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Μια χώρα της οποίας θα αναγνωρίζεται ο αξιόπιστος ρόλος στην περιοχή και το ουσιώδες αποτύπωμα της εξωτερικής μας πολιτικής», ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην Twitter) και συνέχισε:

«Η πρωτοβουλία Αμάλθεια για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο. Από τότε μέχρι προχθές οι διπλωματικές επαφές και οι προσπάθειες υλοποίησης ήταν εντατικές. Ο λεπτομερής και συγκεκριμένος σχεδιασμός της πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και την ομάδα του έτυχε αναγνώρισης ως προς την υψηλότατη προστιθέμενη αξία που θα έχει μεταξύ άλλων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, το ΗΒ και στηρίζεται από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία.

Οι αναφορές στον διεθνή Τύπο τις τελευταίες μέρες θέτουν τη χώρα μας στο επίκεντρο, μια Κύπρος που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με ηγετική δράση και πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης μιας πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης στην ίδια μας τη γειτονιά».