Η Κάτω Βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο απελευθερώνεται η πρόσβαση στο «χάπι της επόμενης ημέρας», η χρήση του οποίου υπόκειτο σε περιορισμούς από την προηγούμενη, συντηρητική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον συντηρητικό πρόεδρο της Πολωνίας, έλαβε 224 ψήφους υπέρ και 196 κατά. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι επιτρέπεται η χρήση του χαπιού από την ηλικία των 15 ετών, χωρίς συνταγή γιατρού. Η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017 νομοθέτησε να χορηγείται το χάπι μόνο με ιατρική συνταγή.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση στο χάπι της επόμενης ημέρας ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία του προεκλογικού προγράμματος του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού. Είναι ασαφές τι στάση θα τηρήσει ο πρόεδρος της χώρας, που πρόσκειται στη συντηρητική αντιπολίτευση. Σύμβουλοί του είπαν ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την ηλικία από την οποία θα μπορεί να χορηγείται το χάπι.

Η Πολωνία, μια χώρα με ισχυρή καθολική παράδοση, έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους όσον αφορά την άμβλωση, που επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2020 το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε «αντισυνταγματικό» τον τερματισμό της κύησης στην περίπτωση εμβρυικής δυσπλασίας.

Το 2022 έγιναν στην Πολωνία μόνο 161 νόμιμες αμβλώσεις, από περίπου 2.000 πριν από την υιοθέτηση του νόμου, το 2020. Σύμφωνα με φεμινιστικές οργανώσεις, 100.000 γυναίκες διακόπτουν κάθε χρόνο την εγκυμοσύνη τους καταφεύγοντας σε χάπια, τα οποία απαγορεύονταν στην Πολωνία, ή πηγαίνοντας στο εξωτερικό.