Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία Τζούλιαν Σμιθ.

«Δεν αναμένω η Συμμαχία να απευθύνει πρόσκληση» στην Ουκρανία κατά τη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου, είπε η Σμιθ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Τζούλιαν Σμιθ εκτίμησε ωστόσο πως κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον η Συμμαχία θα πρέπει να δείξει πως λαμβάνει «συγκεκριμένα μέτρα» για να προωθήσει τη μελλοντική προσχώρηση της Ουκρανίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Κατά τη περυσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είχε καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι η προσχώρηση δεν είναι δυνατή όσο η Ουκρανία παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η πολεμική αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα ήταν μονόδρομος: το Άρθρο 5 καθιστά σαφές πως επίθεση εναντίον ενός μέλους ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των μελών της Συμμαχίας.