Newsroom

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδίδουν λιγότερα όπλα στο Ισραήλ αν πιστεύουν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την παλαιστινιακή πλευρά.

«Αν πιστεύει κανείς ότι έχουν σκοτωθεί τόσο πολλοί άνθρωποι, ίσως θα πρέπει να παρέχει λιγότερα όπλα για να αποτρέψει τους θανάτους τόσο πολλών ανθρώπων. Δεν είναι αυτό λογικό;» είπε σε δημοσιογράφους ο Μπορέλ, σημειώνοντας «Αν η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι πρόκειται για σφαγή, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται, ίσως πρέπει να σκεφτούμε την παροχή όπλων».

Ο Ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος αναφερόταν σε μια δήλωση που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την ισραηλινή επιχείρηση αντιποίνων εναντίον της Χαμάς. «Θεωρώ, όπως γνωρίζετε, ότι η ανταπόδοση στη Γάζα, στη Λωρίδα της Γάζας, είναι υπέρμετρη», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επικρίνοντας —γεγονός εξαιρετικά σπάνιο— το Ισραήλ.

«Όλοι πάνε στο Τελ Αβίβ ικετεύοντας, λέγοντας ‘παρακαλώ μην το κάνετε αυτό’, προστατέψτε τους αμάχους, μη σκοτώνετε τόσους πολλούς ανθρώπους», τόνισε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν ακούει κανέναν», υπογράμμισε.

«Θα εκκενώσουν» τους Παλαιστίνιους. «Πού; Στο φεγγάρι;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, αναφερόμενος, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην στρατιωτική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Η διακοπή της υποστήριξης στην UNRWA θα σήμαινε «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα»

«Η διακοπή της υποστήριξης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα σήμαινε τη διακοπή των ζωτικών υπηρεσιών σε εκατομμύρια ανθρώπους» και «μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα», δήλωσε ακόμα ο Μπορέλ..

Τόνισε ότι η διακοπή της υποστήριξης στην UNRWA θα σήμαινε μια «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όχι μόνο επειδή είναι ανθρωπιστική επιταγή, αλλά γιατί θα είχε επικίνδυνες επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα».

Υπενθυμίζοντας ότι από την αρωγή της UNWRA εξαρτώνται πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου 2 εκατομμύρια στην Ιορδανία, μισό εκατομμύριο στη Συρία, άλλο μισό εκατομμύριο στον Λίβανο και 900 χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική όχθη, ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε: «Εάν εξαφανιστεί αυτή η υπηρεσία, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «θα πρέπει να εργαστούμε για μια λύση που θα κάνει δυνατή τη συνέχιση της βοήθειας της UNWRA και όχι να την ακυρώσουμε μεγαλώνοντας το πρόβλημα». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε, επίσης, ότι λίγα κράτη-μέλη αποφάσισαν να αναστείλουν την υποστήριξή τους στην UNWRA , ενώ άλλα αποφάσισαν να την αυξήσουν και τόνισε: «Είναι ένα ζήτημα που διχάζει την ΕΕ. Όμως νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι το έργο της UNRWA είναι κάτι που δεν μπορεί να διακοπεί.»

Ο επικεφαλής της UNRWA δηλώνει ότι «δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί»

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί» στον απόηχο των καταγγελιών ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ κατηγόρησε την UNRWA ότι είχε 12 υπαλλήλους – επί συνόλου 13.000 εργαζομένων της υπηρεσίας στη Λωρίδα της Γάζας – που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις της Χαμάς. Το Ισραήλ καταγγέλλει ότι η Χαμάς έχει διεισδύσει στους κόλπους της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Η UNRWA παρέχει βοήθεια σε Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και από τότε που διατυπώθηκαν οι καταγγελίες από την πλευρά του Ισραήλ, ορισμένες χώρες δωρητές ανέστειλαν τη χρηματοδότηση.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα για την υπηρεσία και η UNRWA απέλυσε τους εργαζομένους που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην επίθεση.

Το Σάββατο το Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την άμεση παραίτηση του Λαζαρίνι.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο