Τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην πόλη Κασρίν της Τυνησίας, ανεβάζοντας σε 18 τον επίσημο απολογισμό των νεκρών από τις ταραχές που ξέσπασαν την Πρωτοχρονιά.

Συνδικαλιστές κάνουν λόγο για 50 νεκρούς μόνο κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες αποδίδοντας τις βιαιότητες στη δράση αστυνομικών με πολιτικά.

«Στην πόλη Κασρίν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, εμπρησμοί με οπλισμένες ομάδες να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα με κοκτέιλ μολότοφ και σιδερολοστούς», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. «Η αστυνομία υποχρεώθηκε να αμυνθεί. Οι αστυνομικοί έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα, αλλά οι βόμβες μολότοφ έγιναν περισσότερες και αυτό προκάλεσε τέσσερις θανάτους μεταξύ των επιτιθεμένων και τον τραυματισμό οκτώ αστυνομικών».

Ο συνδικαλιστής Σαντόκ Μαχμούντι, μέλος της περιφερειακής ένωσης της «Γενικής Ένωσης Τυνήσιων Εργαζομένων», επικαλούμενος απολογισμό του ιατρικού προσωπικού του περιφερειακού νοσοκομείου της Κασρίν, στο οποίο μεταφέρθηκαν τα πτώματα, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους πενήντα.

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Κασρίν πραγματοποίησε στάση εργασίας για μια ώρα για να διαμαρτυρηθεί για τον αυξημένο αριθμό των θυμάτων και τη σοβαρότητα των τραυμάτων, μιλώντας για «ξεκοιλιασμένα πτώματα με ανοιγμένα κεφάλια».

Στο μεταξύ, ένας νεαρός Τυνήσιος αυτοκτόνησε με ηλεκτροπληξία σε χωριό της περιφέρειας Σίντι Μπουζίντ, στη κεντροδυτική Τυνησία όπου μαίνονται οι διαδηλώσεις κατά της ανεργίας.

Πρόκειται για την πέμπτη αυτοκτονία από τις 17 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο 26χρονος Μοχάμεντ Μπουαζίζ, πλανόδιος έμπορος χωρίς άδεια, αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση του εμπορεύματός του, δίνοντας το έναυσμα για τις ταραχές που δεν έχουν προηγούμενο στην Τυνησία.

Ο Αλάα Χιντούρι, 23 χρόνων, άνεργος πτυχιούχος πανεπιστημίου, σκαρφάλωσε χθες το βράδυ σ’ ένα πυλώνα ηλεκτρισμού για να αυτοκτονήσει και κρεμάστηκε από τα καλώδια υψηλής τάσης.

Ο νεαρός, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Ελ Ομράν, κοντά στο Σίντι Μπουζίντ, είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο πόδι κατά τις συγκρούσεις που είχαν αποτέλεσμα ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες στις 24 Δεκεμβρίου στο Μενζέλ Μπουαζέν, έκανε γνωστό δημοσιογράφος.

Η αστυνομία διέλυσε σήμερα μια ειρηνική διαδήλωση καλλιτεχνών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημοτικό θέατρο πριν ακόμη ξεκινήσει στο κέντρο της Τύνιδας.

«Η συγκέντρωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι για να καταγγελθεί η βία και η υπερβολική χρήση όπλων στο κέντρο της χώρας», δήλωσε ο Φαντέλ Τζαϊμπί, άνθρωπος του θεάτρου. «Θέλαμε να εκφράσουμε ειρηνικά το θυμό και την αγανάκτησή μας», δήλωσε ενώ η αστυνομία τον έσπρωχνε μπροστά στους περαστικούς στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Μεταξύ των διαδηλωτών, οι ηθοποιοί Ράτζα Αμάρι και Σάνα Νταούντ χτυπήθηκαν από αστυνομικούς ένστολους και με πολιτικά, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε μεγάλους αριθμούς. «Ντροπή σας!», φώναξε η Σάνα Νταούντ, απευθυνόμενη στους αστυνομικούς που είχαν ρίξει καταγής την άλλη ηθοποιό.