Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη κατάληψη του ελληνικών συμφερόντων τάνκερ στον κόλπο του Ομάν. Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά της εμπορικής ναυσιπλοϊας στην Ερυθρά Θάλασσα, που ενέτεινε τους φόβους διάχυσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι ανησυχίες εντείνονται για τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο της διακοπής της ναυτιλίας μέσω του ζωτικής σημασίας διαύλου της Ερυθράς Θάλασσας. Πλέον, στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, το οποίο είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε διένεξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, επιβιβάσθηκαν χθες ένοπλοι του Ιράν καταλαμβάνοντάς το, ενώ αυτό έπλεε ανατολικά του Ομάν, κατευθυνόμενο  προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ι-Τζασκ.

Στο τάνκερ St Nicholas της εταιρείας Empire Navigation, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο τον περασμένο χρόνο κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, επιβαίνουν συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, εκ των οποίων 18 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας, δόκιμος πλοίαρχος, ηλικίας μόλις 19 ετών.  «Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε τη σύλληψη-κράτηση αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής», μετέδωσε νωρίτερα η κρατική τηλεόραση στο Ιράν.

Οι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες κουκούλες full face. Το πλοίο είχε φορτώσει πετρέλαιο από τη Βασόρα του Ιράκ και είχε προορισμό το λιμάνι Αλιαγά της Τουρκίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποκατασταθεί η επικοινωνία με τα μέλη του πληρώματος.