Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρεται, με ανακοινωθέν της κυβέρνησης της Ρώμης, στον συμβιβασμό που επετεύχθη επί του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Μελόνι, όπως υπογραμμίζεται, θεωρεί ότι «το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, κατά την Ιταλία, βελτιώνει τις συνθήκες του παρελθόντος».

Παράλληλα, εκτιμά ότι «οι κανόνες είναι λιγότερο αυστηροί και πιο ρεαλιστικοί από εκείνους που ισχύουν έως τώρα και αποτρέπουν τον κίνδυνο αυτόματης επιστροφής στις παραμέτρους του παρελθόντος, οι οποίες δεν θα ήταν βιώσιμες για πολλά κράτη μέλη».

Η ιταλική κυβέρνηση, αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «κατάφερε, όχι μόνον προς το συμφέρον της, αλλά ολόκληρης της Ένωσης, να πετύχει βαθμιαίους μηχανισμούς μείωσης του χρέους και του υψηλού επίπεδου ελλείμματος της περιόδου του κορονοϊού».

Η κυβέρνηση Μελόνι υπογραμμίζει επίσης ότι «πρόκειται να ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του μεγαλύτερου κόστους των τόκων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από μέρους της ΕΚΤ. Παράλληλα, οι αμυντικές δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη χωριστά, διότι θεωρούνται καθοριστικής σημασίας. Παρά το ότι το νέο Σύμφωνο περιέχει καινοτόμους μηχανισμούς, ώστε να λαμβάνονται υπόψη εξαιρετικά, έξωθεν συμβάντα, σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των αριθμητικών παραμέτρων που θα πρέπει να τύχουν σεβασμού, εκφράζεται απογοήτευση για το ότι δεν επετεύχθη αυτόματος διαχωρισμός των δαπανών που αφορούν τις στρατηγικές επενδύσεις, από τον υπολογισμό του χρέους και του ελλείμματος. Μια μάχη που η Ιταλία σκοπεύει πάντως να συνεχίσει και στο μέλλον».