Η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ουκρανία «ό,τι κι αν συμβεί», ύστερα από το βέτο που άσκησε η Ουγγαρία για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «μέχρι τότε, θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να εξασφαλίσουμε πως οτιδήποτε κι αν συμβεί θα έχουμε μια επιχειρησιακή λύση κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου».

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ασφαλώς, για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των 27 κρατών μελών. Όμως θεωρώ ότι είναι επίσης απαραίτητο να επεξεργαστούμε δυνητικές εναλλακτικές ώστε να διαθέτουμε μια επιχειρησιακή λύση στην περίπτωση που μια συμφωνία των 27 δεν θα είναι δυνατή» διευκρίνισε η φον ντε Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Ουγγαρία για την στάση της, αναφέροντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την Ουγγαρία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν τόνισε σε δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι κατά την άποψή του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιμετωπίστηκε με σεβασμό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη σύνοδο, αλλά σε αντάλλαγμα ο ίδιος ο Όρμπαν έπρεπε να σεβαστεί την ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι πίστευε ότι ο Όρμπαν πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».