Μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την πρόεδρο του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, για αντισημιτισμό, τώρα η ίδια έρχεται αντιμέτωπη με μια ακόμα κατηγορία. Οι δημοσιογράφοι Κρίστοφερ Ρούφο και Κρίστοφερ Μπρουνέ ισχυρίζονται πως η Κλοντίν Γκέι προέβη σε λογοκλοπή στη διδακτορική της διατριβή, κάτι που παραβαίνει τους κανόνες του Χάρβαρντ.

Η διατριβή της Γκέι δημοσιεύθηκε το 1997. Μέσα από αναρτήσεις τους στο Χ, οι δημοσιογράφοι Ρούφο και Μπρουνέ παρέθεσαν στοιχεία, όπου αποκαλύπτεται πως η Γκέι χρησιμοποίησε στη διατριβή της τις εργασίες άλλων συγγραφέων, παραθέτοντας τα λόγια τους αυτολεξεί.

Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του Κρίστοφερ Ρούφο στο Χ, ο ίδιος ισχυρίζεται πως «η Γκέι παίρνει μια ολόκληρη παράγραφο σχεδόν αυτολεξεί από εργασία των Λόρενς Μπόμπο και Φράνκλιν Γκίλιαμ, ενώ την παρουσιάζει ως παράφραση και δική της γλώσσα».

Στη συνέχεια, ο Ρούφο παραθέτει τον κανονισμό του Χάρβαρντ για την παράφραση, στον οποίο αναγράφεται πως:

«Όταν παραφράζετε, ο στόχος σας είναι να παρουσιάσετε τις ιδέες της πηγής με τα δικά σας λόγια. Δεν αρκεί να αλλάξετε μερικές λέξεις και να αφήσετε τις υπόλοιπες. Αντίθετα, πρέπει να επαναδιατυπώσετε πλήρως τις ιδέες του αποσπάσματος με δικά σας λόγια. Αν η δική σας γλώσσα είναι πολύ κοντά στο πρωτότυπο, τότε πρόκειται για λογοκλοπή, ακόμη και αν παρέχετε παραπομπή».

Σύμφωνα με το nypost.com, το σημείο όπου εντοπίζεται η λογοκλοπή είναι από μια έρευνα των Μπόμπο και Γκίλιαμ, που δημοσιεύθηκε επτά χρόνια πριν η Γκέι γράψει τη διατριβή της. Η αρχική παράγραφος των Μπόμπο και Γκίλιαμ γράφει: «Οι μαύροι σε περιοχές με υψηλό βαθμό υποστήριξης των μαύρων – όπως υποδεικνύεται από τον έλεγχο του γραφείου του δημάρχου – είναι πιο δραστήριοι, από τους μαύρους που ζουν σε περιοχές με χαμηλό βαθμό υποστήριξης ή από τους λευκούς ομολόγους τους με συγκρίσιμη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση».

Στην εργασία της, έχοντας δώσει παραπομπή στην έρευνα των Μπόμπο και Γκίλιαμ, η Γκέι γράφει: «Οι Αφροαμερικανοί σε περιοχές “υψηλής υποστήριξης των μαύρων” – όπως υποδεικνύεται από τον έλεγχο του γραφείου του δημάρχου – είναι πιο ενεργοί είτε από τους Αφροαμερικανούς που ζουν σε περιοχές χαμηλής υποστήριξης είτε από τους λευκούς ομολόγους τους με συγκρίσιμη κοινωνικοοικονομική κατάσταση».

«Ένας λευκός άνδρας θα είχε ήδη απομακρυνθεί από τη θέση του»

Ο Ρούφο παραθέτει και άλλες διδακτορικές διατριβές της Γκέι, τις οποίες κατηγορεί για λογοκλοπή. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει: «Βρήκα τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, τις οποίες η Γκέι άντλησε από το έργο της Carol Swain». Στο City Journal, ο Ρούφο μίλησε με τη Carol Swain, η οποία έχει διατελέσει καθηγήτρια στα πανεπιστήμια Princeton και Vanderbilt. Η Swain, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επίσης γνωστή ως μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες της Αμερικής και έχει δημοσιεύσει επιστημονικό έργο που επικρίνει τις φυλετικές προτιμήσεις και τη φυλετική θετική δράση.

Όταν ρωτήθηκε για τη λογοκλοπή της Γκέι, η Swain απάντησε πως: «Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν αποσπάσματα που δεν έβαλε σε εισαγωγικά. Όταν κοιτάζω το έργο της, νιώθω ότι ολόκληρη η ερευνητική της ατζέντα, ολόκληρη η καριέρα της, βασίστηκε στο έργο μου. Αυτό με ενοχλεί, επειδή ξέρω ότι το έργο μου απασχόλησε το κοινό στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Και άρχισα να πέφτω σε δυσμένεια το 1995, όταν άρχισα να επικρίνω τη φυλετική θετική δράση. Πίστευα ότι η θετική δράση θα έπρεπε να ελέγχεται με βάση τα μέσα και να είναι φυλετικά ουδέτερη. Όταν άρχισα να διατυπώνω αυτές τις ιδέες, τότε ήταν που άρχισα να χάνω την εύνοια κάποιων και να χαρακτηρίζομαι ως συντηρητική, ακόμη και ενώ ήμουν Δημοκρατική, και οι μαύροι άρχισαν να μου επιτίθενται, αποκαλώντας με “ξεπουλημένη”».

Ο Ρούφο ρώτησε τη Swain αν θεωρεί πως η Γκέι θα έπρεπε να παραιτηθεί, δεδομένου των κατηγοριών για αντισημιτισμό και λογοκλοπή. Τότε, η Swain απάντησε πως: «Το διοικητικό συμβούλιο του Χάρβαρντ πρέπει να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να εφαρμόσει τους ίδιους κανόνες στην Γκέι, που θα εφάρμοζε σε ένα λευκό άτομο υπό τις ίδιες συνθήκες. Ένας λευκός άνδρας θα είχε ήδη απομακρυνθεί από τη θέση του».

Από πλευράς του, ο Κρίστοφερ Μπρουνέ καλεί όσους φοιτητές έχουν αποβληθεί από το Harvard από την Κλοντίν Γκέι για λογοκλοπή, να επικοινωνήσουν μαζί του. «Θα ήταν συναρπαστικό να δούμε τι θεωρεί η ίδια λογοκλοπή», ανέφερε ο Μπρουνέ.

Τώρα, οι χρήστες του Χ ζητούν την άμεση απομάκρυνση της Γκέι από το Χάρβαρντ. Την παραίτησή της ζητά, μεταξύ άλλων και η Carol Swain.