Η Κέιτ Κοξ, τριάντα ενός ετών αναζήτησε επείγουσα ακρόαση για να κάνει έκτρωση αφού έμαθε ότι το αγέννητο μωρό της είχε τρισωμία 18, μια θανατηφόρα γενετική πάθηση και δεν αναμένεται να ζήσει περισσότερες από μερικές ημέρες εκτός της μήτρας, σύμφωνα με τη μήνυση.

Στη διάρκεια της κατεπείγουσας ακροαματικής συνεδρίασης την Πέμπτη η δικαστής Μάγια Γκέρα Γκέιμπλ ενέκρινε το αίτημα να προχωρήσει σε άμβλωση.

Όμως ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας για να ακυρώσει τη δικαστική απόφαση.

«Ο νόμος του Τέξας απαγορεύει τις αμβλώσεις», είχε υπογραμμίσει, ισχυριζόμενος ότι η δικαστίνα του επαρχιακού δικαστηρίου «καταχράσθηκε την εξουσία της» χωρίς «καμιά απόδειξη» ενώ «ο ιατρικός εμπειρογνώμονας του Τέξας είχε εκτιμήσει ότι η κ. Κοξ δεν εκπλήρωνε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τύχει ιατρικής εξαίρεσης».

Στη προσφυγή του, ο Κεν Πάξτον, ένας υπερσυντηρητικός ρεπουμπλικανός, είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας να «αναστείλει» αυτή την απόφαση.

«Χωρίς να εξετάσει την ουσία, το Δικαστήριο αναστέλλει διοικητικά την απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου» που επέτρεψε στην Κοξ να προχωρήσει σε άμβλωση, ανέφερε το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (CRR) που εκπροσωπεί την Κοξ ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Δεν θέλω να συνεχίσω τον πόνο και την ταλαιπωρία που μαστίζει αυτή την εγκυμοσύνη ή να συνεχίσω να βάζω το σώμα και την ψυχική μου υγεία σε κινδύνους συνέχισης αυτής της εγκυμοσύνης», έγραψε η Κοξ σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Dallas Morning News. «Δεν θέλω το μωρό μου να φτάσει σε αυτόν τον κόσμο μόνο για να το παρακολουθώ να υποφέρει».