Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε την καταδίκη σε θάνατο άνδρα που κρίθηκε ένοχος για τον φόνο στρατιωτικού στη διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων που είχε πυροδοτήσει ο θάνατος της Μαχσά Αμινί μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Η καταδίκη σε θάνατο ενός προσώπου που είχε σκοτώσει τον αξιωματικό των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Ναζαρί τον Οκτώβριο του 2022 στη διάρκεια των ταραχών στο Μαλαγέρ (δυτικό Ιράν) επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο», μετέδωσε σήμερα το μέσο ενημέρωσης της ιρανικής δικαιοσύνης Mizan Online χωρίς να κατονομάσει τον ένοχο.

Η δικαιοσύνη επικύρωσε την καταδίκη σε θάνατο τον Ιούνιο του προσώπου αυτού «βάσει του νόμου περί ανταποδόσεως». Επτά άνδρες έχουν απαγχονιστεί μέχρι στιγμής μετά την καταδίκη τους σε υποθέσεις που συνδέονταν με το κύμα κινητοποιήσεων που ξέσπασε στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί αφού είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις διαμαρτυρίες, τις οποίες οι ιρανικές αρχές χαρακτηρίζουν «ταραχές» που ενορχηστρώθηκαν από τις δυτικές χώρες.