Η Ισλανδία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους αξιωματούχους της αστυνομίας να καλούν τους κατοίκους να εκκενώσουν την παράκτια πόλη Γκρίνταβικ ύστερα από ένα έντονο κύμα σεισμών στα νοτιοδυτικά της χώρας που συνδέεται με πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη.

Σχεδόν 800 σεισμοί καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα έως τις 2 το πρωί της Παρασκευής, με τους πιο ρηχούς σε βάθος 3-3,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει το CNN, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας ανέφερε ότι μια σήραγγα μάγματος που σχηματίζεται θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το Γκρίνταβικ, αλλά ήταν αδύνατο να πει εάν και πού το μάγμα θα μπορούσε να διαρρεύσει στην επιφάνεια.

Σχεδόν 800 σεισμοί καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα έως τις 2 το πρωί της Παρασκευής, με τους πιο ρηχούς σε βάθος 3-3,5 χιλιομέτρων

«Οι σεισμοί μπορεί να γίνουν μεγαλύτεροι από αυτούς που έχουν ήδη συμβεί και αυτή η αλληλουχία γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το μάγμα πλησιάζει στην επιφάνεια. Η πρόοδός του παρακολουθείται στενά», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Το μάγμα είναι ένα μείγμα λιωμένων και ημιλιωμένων πετρωμάτων που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Γης και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη όταν βρεθεί στην επιφάνεια, μετατρέποντας το σε λάβα.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν με ψυχραιμία, καθώς δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. «Δεν πρόκειται για εκκένωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει αρκετός χρόνος για να προετοιμαστείτε, να ασφαλίσετε τα πράγματα και να φύγετε από την πόλη με ηρεμία», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Έκλεισε το SPA Blue Lagoon

Ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυτελή τουριστικά θέρετρα της Ισλανδίας έκλεισε μετά τους περίπου 1.400 σεισμούς που έπληξαν τη χερσόνησο Ρέικιανες μέσα σε 24 ώρες.

Αυτό το «σεισμικό σμήνος» προκάλεσε φόβους για επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη. Ο ισλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Víkurfréttir ανέφερε ότι περίπου 40 επισκέπτες έφυγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ότι εξαιτίας των σεισμών είχαν πέσει πέτρες στο δρόμο μέχρι το λόμπι του ξενοδοχείου.

Το Blue Lagoon δήλωσε ότι έλαβε «προληπτική απόφαση να κλείσει προσωρινά τις δραστηριότητές του για μία εβδομάδα» λόγω της «αναστάτωσης» των επισκεπτών το βράδυ της Τετάρτης και της «παρατεταμένης επιβάρυνσης των εργαζομένων μας».

Από το 2021, υπάρχει μια έκρηξη σχεδόν κάθε 12 μήνες και η τελευταία έλαβε χώρα τον Ιούλιο νότια της ισλανδικής πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Η Ισλανδία, που φιλοξενεί 32 ενεργά ηφαίστεια, βρίσκεται σε ένα όριο τεκτονικής πλάκας που συνεχώς διασπάται, ωθώντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία μακριά τη μία από την άλλη.