Οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας με μη στρατιωτικές υποδομές και νοσοκομεία να βρίσκονται στο στόχαστρο των Ισραηλινών με τη δικαιολογία ότι εκεί κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς.

Στόχος των χθεσινοβραδινών βομβαρδισμών ήταν και το Νοσοκομείο Παίδων Al-Nasr, το κεντρικό νοσηλευτικό ίδρυμα που παρέχει θεραπεία σε μωρά και νεογέννητα.

Αλλά και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το Al-Shifa δέχθηκε ξανά, χθες, επίθεση με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να τονίζει ότι χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που φιλοξενούνται σε αυτό αντιμετωπίζουν «σοβαρό κίνδυνο». Όπως μεταδίδει το AFP, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από το πλήγμα με υψηλής έντασης εκρηκτικά.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται γύρω από την περιοχή του Al-Shifa είναι εφιαλτικές. Νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Δεν υπήρξε σχόλιο του ισραηλινού στρατού για το παραπάνω βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, φαίνεται ότι καταγράφηκε σε έναν καλυμμένο, υπαίθριο χώρο κοντά στο τμήμα εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου Al Shifa, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι εκτοπισμένοι. Το Reuters μπόρεσε να επιβεβαιώσει την τοποθεσία από ένα από τα παιδιά που φαίνονται στο βίντεο, το οποίο έχει καταγραφεί και σε άλλα πλάνα της εισόδου του νοσοκομείου. Αλλά και η είσοδος του νοσοκομείου ταιριάζει με εικόνες αρχείων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ακόμη δύο νοσοκομεία επλήγησαν με πολλά θύματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Πρόκειται για το Al Awda και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ Αλ-Κίντρα, μίλησε στο Al Jazeera και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει σκοπό να θέσει εκτός λειτουργίας τα νοσοκομεία προκειμένου να εκτοπίσει τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά, τους ασθενείς και τους γιατρούς.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ότι 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας.

Διερεύνηση για τη χρήση «υψηλής έντασης εκρηκτικών όπλων» ζητά ο ΟΗΕ

Έρευνα για τη χρήση «υψηλής έντασης εκρηκτικών όπλων» στην Γάζα, που προκαλούν καταστροφές αδιακρίτως στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, ζητάει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ο Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την χρήση τέτοιων όπλων στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Οι εκτεταμένοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας, που περιλαμβάνουν τη χρήση υψηλής έντασης εκρηκτικών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές… έχει ξεκάθαρα καταστροφικές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμμάν της Ιορδανίας και πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις πρέπει να ερευνηθούν … Έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες ότι συνιστούν επιθέσεις δυσανάλογου χαρακτήρα κατά παραβίασιν του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».