Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε πολλούς στόχους στη Συρία απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών από το συριακό έδαφος, εν μέσω φόβων για το ενδεχόμενο επέκτασης στην περιοχή του πολέμου με τη Χαμάς. «Πολεμικό αεροσκάφος επιτέθηκε πριν λίγη ώρα στους εκτοξευτήρες από τους οποίους εξαπολύθηκαν πλήγματα από το συριακό έδαφος εναντίον του ισραηλινού εδάφους χθες το βράδυ», επεσήμανε ο στρατός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από το συριακό έδαφος και έπεσαν «σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό Kan, τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο την επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι «ο ισραηλινός στρατός» «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από το κατεχόμενο Γκολάν, στοχοθετώντας δύο θέσεις των ενόπλων δυνάμεών μας στην επαρχία Ντεράα». Το υπουργείο πρόσθεσε ότι προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο «ένα τάγμα του πυροβολικού» στην επαρχία Ντεράα. Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρίνισε ότι συριακές και παλαιστινιακές οργανώσεις που συνδέονται με το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ εκτοξεύουν ρουκέτες από τη συγκεκριμένη συριακή επαρχία.

Από τις 7 Οκτωβρίου και μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξάγει συχνά επιδρομές στη Συρία, κυρίως εναντίον των αεροδρομίων του Χαλεπιού και της Δαμασκού. Η ένταση είναι επίσης οξυμένη στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι σχεδόν καθημερινές μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ένοπλων φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων, ανάμεσά τους η Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι κατέρριψε χρησιμοποιώντας πύραυλο αέρος- εδάφους ένα ισραηλινό drone πάνω από το ισραηλινό έδαφος. Σήμερα επεσήμανε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε, ανεβάζοντας σε 47 τον αριθμό των μελών της που έχουν σκοτωθεί από την αρχή του τρέχοντος πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για νέα πυρά από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον των περιοχών Χαρ Ντοβ και Κιριάτ Σμόνα, τονίζοντας ότι απάντησε.