Μια ομάδα Εβραίων φοιτητών στο κολέγιο Cooper Union αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο μέσα στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου την Τετάρτη, όταν φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές πέρασαν από την ασφάλεια και κινήθηκαν επιθετικά εντός του κτιρίου.

Μια Εβραία ανώτερο στέλεχος στο ίδρυμα του East Village αφηγήθηκε την τρομακτική στιγμή που είδε τους διαδηλωτές να τοποθετούν αντισραηιλνές αφίσες στο παράθυρο και να φωνάζουν «αντισημιτικά» συνθήματα.  

«Όταν άρχισαν να χτυπούν την πόρτα, η καρδιά μου άρχισε να χτυπάει δυνατά. Έκλαιγα. Αν δεν ήταν κλειδωμένες οι πόρτες — δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί», δήλωσε στη New York Post ένας από τους φοιτητές, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν θέλω να υποθέσω τι θα είχε συμβεί. Απλώς με κάνει πολύ νευρικό. Ήμουν απολύτως τρομοκρατημένος εκείνη τη στιγμή».

Οι διαδηλωτές — που έφεραν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ τα οποία έγραφαν «σιωνιστές τα χέρια κάτω από τα πανεπιστήμιά μας», είχαν προγραμματίσει τη διαδήλωση έξω από το κτίριο 7 East 7th Street, όταν ξαφνικά αποφάσισαν να μπουν και στο εσωτερικό του κτιρίου.  Φαινόταν σαν να κατευθυνόταν προς το γραφείο της προέδρου του πανεπιστημίου Laura Spark για να της ζητήσουν να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον αμάχων της Γάζας όταν ξαφνικά στράφηκαν προς τη βιβλιοθήκη, είπε ο φοιτητής.

Η ομάδα των διαδηλωτών πέρασε εύκολα από τα λιγοστά μέτρα ασφαλείας και άρχισαν να ανεβαίνουν τις σκάλες καθώς φώναζαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Η ασφάλεια κλείδωσε τις πόρτες της βιβλιοθήκης μόλις άκουσε την ομάδα να πλησιάζει, εμποδίζοντάς τους διαδηλωτές να μπουν μέσα. Περισσότεροι από 10 Εβραίοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν μέσα στη βιβλιοθήκη Cooper Union και κάλεσαν το 911 ή επικοινώνησαν με συγγενείς, οι οποίοι με τη σειρά τους επικοινώνησαν με την αστυνομία για βοήθεια.

Πάντως αστυνομικοί, όπως επισημάνθηκε από τις αρχές, βρίσκονταν όλη την ώρα στο σημείο. Δεν έγιναν συλλήψεις ή κλήσεις και οι διαδηλωτές έφυγαν από το κτίριο χωρίς επεισόδια. Δεν είναι σαφές εάν κάποιοι αστυνομικοί μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αν και ο μάρτυρας φοιτητής ισχυρίζεται ότι η αστυνομία δεν έφτασε ποτέ επειδή το πανεπιστήμιο τους είπε να μην αναμειχθούν.

Αντίθετα, ένα στέλεχος του κολεγίου προσφέρθηκε να συνοδέψει διακριτικά τους μαθητές από την πίσω είσοδο του κτιρίου – κάτι που φέρεται να επέλεξε για τον εαυτό της και η Πρόεδρος Laura Spark όταν άκουσε ότι οι διαδηλωτές έρχονταν προς το μέρος της.  «Αν φοβήθηκαν, αν η πρόεδρος ήταν τόσο φοβισμένη που έφυγε από το κτίριο, τότε θα έπρεπε να είχε κληθεί η αστυνομία», είπε η φοιτήτρια. «Γιατί άφηναν τους μαθητές στο κτίριο χωρίς αστυνομική προστασία όταν η πρόεδρος του σχολείου που επίσης στοχοποιήθηκε εγκατέλειψε τον εαυτό της;»