Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Χαμάς.

«Πάνω από 60 μάρτυρες σκοτώθηκαν στις επιδρομές» στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς σήμερα Δευτέρα, αναφέρει το γραφείο Τύπου της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ίδιο, ένα από τα πλήγματα προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων σε σπίτι στην Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ άλλοι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς επιβεβαίωσε εξάλλου ότι «τουλάχιστον δέκα πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια», έπειτα από επιδρομή που κατέστρεψε σήμερα το πρωί ένα σπίτι στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον συνολικό απολογισμό της κυβέρνησης της Χαμάς που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, πριν από τα νέα αυτά πλήγματα, πάνω από 4.600 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους πολίτες, μεταξύ των οποίων σχεδόν 1.900 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν τα πλήγματα. Σήμερα ανακοίνωσε ότι έπληξε τη νύχτα «πάνω από 320 στρατιωτικούς στόχους», υποδομές της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, και της συμμαχικής της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε «σήραγγες όπου βρίσκονταν τρομοκράτες της Χαμάς», σε «δεκάδες κέντρα επιχειρησιακής διοίκησης, όπου κρύβονταν ενίοτε» άνδρες της Χαμάς και του συμμαχικού της Ισλαμικού Τζιχάντ, «στρατόπεδα και παρατηρητήρια». Το Ισραήλ είναι πεπεισμένο ότι η Χαμάς διοικεί τις επιχειρήσεις της από ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο στοών.

Η εκστρατεία βομβαρδισμών που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου από το Ισραήλ αποτελεί προοίμιο πιθανής χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες τον θάνατο ενός στρατιωτικού του στη διάρκεια διείσδυσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί «να αφανίσει» τη Χαμάς -η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ- μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία οδήγησε στον θάνατο 1.400 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους πολίτες.