«Επίσημη διαμαρτυρία» στη Μανίλα επέδωσε σήμερα, Δευτέρα (23/10) το Πεκίνο μετά τις συγκρούσεις πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε η κινεζική πρεσβεία στη φιλιππινέζικη πρωτεύουσα.

Η Κίνα εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκειά της» και την «σθεναρή αντίθεσή της» μετά την «παρείσφρηση» πλοίων των Φιλιππίνων σε διαφιλονικούμενη ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα, αιτία εντάσεων τις τελευταίες ημέρες.

Επανέλαβε την προτροπή του Πεκίνου στη Μανίλα να σταματήσει να «προκαλεί προβλήματα και (να προβαίνει σε) προκλήσεις» στη θάλασσα και να τερματίσει τις «αβάσιμες επιθέσεις» και την «δυσφήμιση» της Κίνας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, έδωσε διαταγή στο λιμενικό σώμα της χώρας του να διενεργήσει έρευνα για τη σύγκρουση χθες Κυριακή (22/10) που είχε αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού.

Ακόμη, ο πρόεδρος Μάρκος συγκάλεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ έκτακτη σύσκεψη με αξιωματούχους αρμόδιους για ζητήματα ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί «η νέα παραβίαση» της Κίνας.