Όλα εδώ αφορούν την ασφάλεια. Δεν υπάρχουν παράθυρα και για να μπορέσει κανείς να περάσει από την βαριά πόρτα, πρέπει πρώτα να αφήσει πίσω κινητά τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια, οτιδήποτε θα μπορούσε να προδώσει αυτή τη μυστική τοποθεσία. Μέσα υπάρχουν οθόνες, τις οποίες μία στρατιωτική ομάδα παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο. Κάθε μία από αυτές δείχνει ασπρόμαυρες εικόνες, γεμάτες κόκκους από κάμερες που καταγράφουν τα πάντα σε περισσότερα από 100 χλμ. στα σύνορα του Λιβάνου. Η κάθε βάρδια διαρκεί συνήθως τέσσερις ώρες και παρακολουθεί τις εικόνες ξανά και ξανά ψάχνοντας να εντοπίσουν οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Από τότε που οι Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα πριν από 11 ημέρες, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και κρατώντας άλλους 199 ομήρους, παρατηρείται μια σταθερή αύξηση των εντάσεων σε αυτά τα σύνορα. Σχεδόν κάθε μέρα μαχητές της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο εκτοξεύουν αντιαρματικούς πυραύλους στο Ισραήλ και οι ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με βολές πυροβολικού, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Απώλειες καταγράφηκαν και από τις δύο πλευρές, ενώ κάθε εμπλοκή εγείρει φόβους ότι η κατάσταση στα σύνορα θα μποροούσε γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Το BBC μπήκε σε ένα από αυτά τα «δωμάτια πολέμου» και συνάντησε την αρχηγό S., επικεφαλής της αποκλειστικά γυναικείας ομάδας. «Είμαστε τα μάτια των στρατιωτών, τα μάτια των δυνάμεων στο πεδίο – όλων των συνόρων, και παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο» λέει στο BBC. «Είμαστε δυνατές γυναίκες, γυναίκες στρατιώτες που γνωρίζουν τη δουλειά και την αποστολή τους και ξέρουν ότι παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο. Στόχος μας είναι πρώτα απ’ όλα να αμυνθούμε, και όλα τα κορίτσια το ξέρουν. Κάθε στρατιώτης έρχεται στη βάρδια άγρυπνη και ξέρει το ρόλο της» λέει η S.

Tην περασμένη εβδομάδα, μαχητές προσπάθησαν να περάσουν τον τοίχο αρκετές φορές. Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, αύξησε σταδιακά τις προσπάθειές της να διεισδύσει στο Ισραήλ, όπως και ο σύμμαχός της, η Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Υπάρχει διεθνής ανησυχία ότι τυχόν λάθος χειρισμοί εδώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο βόρειο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο. Ένα σημαντικό γεγονός -όπως η έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα ή η έναρξη μιας χερσαίας επίθεσης από το Ισραήλ- θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τη Χεζμπολάχ να αναλάβει πιο σημαντική δράση κατά του Ισραήλ.

Κάποιες στιγμές φτάνουν τα πράγματα πολύ κοντά στο παραπάνω σενάριο. Η λοχίας I. βρισκόταν σε υπηρεσία και παρακολουθούσε την οθόνη της, όταν ξαφνικά οι εικόνες σε αυτό άλλαξαν. Σκιώδεις φιγούρες πλησίαζαν τον τοίχο των συνόρων και η I. κάλεσε αμέσως σε αεροπορική επιδρομή. «Αναγνώρισα μια ομάδα τρομοκρατών στις οθόνες και κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτή είναι η δουλειά μου, να προστατεύσω τα βόρεια σύνορα ώστε να μην διεισδύσει κανείς και να μην τραυματιστούν πολίτες, ειδικά όσοι μένουν εδώ δίπλα στα σύνορα. Είναι τρομακτικό, και αγχωτικό, αλλά πρέπει να παραμένω ψύχραιμη. Δεν θα πω ψέματα, είναι πολύ τρομακτικό να στέκεσαι εδώ δίπλα στα σύνορα. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας στη χώρα μας, είναι πολύ δύσκολο να επεξεργαστείς όλα αυτά που έγιναν». Νεαρές γυναίκες στρατιώτες που έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά στο νότο έγιναν στόχος της Χαμάς. «Σκέφτομαι όλες τις δυνάμεις και τους παρατηρητές της κάμερας που συνελήφθησαν στην επίθεση εκεί. Η καρδιά μου είναι μαζί τους. Προσωπικά γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που απήχθησαν ή δολοφονήθηκαν», λέει η λοχίας I.