Το πέρασμα της Ράφα είναι ο νοτιότερος σταθμός εξόδου από τη Γάζα και αποτελεί τη μοναδική γραμμή ζωής που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή την ώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορα. Ειδικά μετά τις πληροφορίες ότι το πέρασμα θα ανοίξει για τη διέλευση πολιτών με διπλή υπηκοότητα και για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, όλο και περισσότεροι σπεύδουν στο σημείο με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην Αίγυπτο, στην ασφάλεια. Ωστόσο, το σημείο διέλευσης παραμένει μέχρι τώρα κλειστό.

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα;

Συνορεύει με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου και ελέγχεται από την Αίγυπτο στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί περνούν αγαθά, μικρά οχήματα και πολίτες. Υπάρχουν μόνο δύο άλλες συνοριακές διελεύσεις από και προς τη Λωρίδα της Γάζας: το Erez, ένα πέρασμα για πολίτες στα σύνορα με το Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, και το Karem Abu Salem, ένας αποκλειστικά εμπορικός κόμβος εμπορευμάτων με το Ισραήλ στη νότια Γάζα. Και τα δύο είναι κλειστά.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Ένοπλοι από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, επιτέθηκαν στο πέρασμα του Ερέζ στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ που σκότωσε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους. Μέρες αργότερα, το Ισραήλ κήρυξε το Erez και το Karem Abu Salem κλειστά μέχρι νεωτέρας, αφήνοντας τα σύνορα της Ράφα ως τον μόνο τρόπο εισόδου και εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας για τους πολίτες. Επίσης είναι το μοναδικό σημείο διέλευσης για ανθρωπιστική βοήθεια.

Πόλεμος στο Ισραήλ

Την περασμένη εβδομάδα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι κατευθύνει πτήσεις διεθνούς βοήθειας για τη Γάζα προς το αεροδρόμιο El-Arish στο βόρειο Σινά και δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα και αγαθά σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στην αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης της Ράφα.

Τι συμβαίνει στο πέρασμα;

Οι πληροφορίες από τη Ράφα είναι συγκεχυμένες. Η Χαμάς και η Αίγυπτος ελέγχουν ποιος μπορεί να περάσει, αλλά οι διαδικασίες έχουν διακοπεί από τότε που το Ισραήλ άρχισε ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς. Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η διάβαση έκλεισε μετά από τρία ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στις 9 και 10 Οκτωβρίου, τα οποία, όπως είπαν, προκάλεσαν τραυματισμούς τόσο από την αιγυπτιακή όσο και την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Στις 12 Οκτωβρίου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τα χτυπήματα κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ούτως ώστε να μπορέσει να χρησιμεύσει ως «σωσίβιο υποστήριξης» για τους ανθρώπους στη Γάζα και κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανοίξει τη δίοδο έως ότου υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια. του προσωπικού της.

Πολλές δυτικές χώρες εμπλέκονται στη διαδικασία προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση από τη Ράφα τόσο για τους κατόχους ξένων διαβατηρίων στη Γάζα όσο και για την ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως μεταδίδει το BBC, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι και ο αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσαν αμφότεροι ότι συνεργάζονται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και «άλλες ηγετικές πολιτικές φωνές στην περιοχή» για να ανοίξουν εκ νέου το πέρασμα. Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε στους Αμερικανούς πολίτες να κινηθούν προς τη Ράφα επειδή «δεν θα υπάρξει ειδοποίηση εάν ανοίξει η διάβαση και μπορεί να ανοίξει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Ράφα μετά από αναφορές ότι η διάβαση θα άνοιγε προσωρινά κατά τη διάρκεια μιας σύντομης κατάπαυσης του πυρός, αλλά τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς το διέψευσαν αμέσως.

Γιατί κλείνουν τα περάσματα;

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν περιορίσει την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων μέσα και έξω από τη Γάζα από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του εδάφους το 2007. Οι δύο χώρες λένε ότι ο αποκλεισμός τους είναι απαραίτητος για λόγους ασφαλείας. Ως μέρος της απάντησής του στη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε μια «πλήρη πολιορκία» της Γάζας στις 9 Οκτωβρίου, προσθέτοντας: «Δεν θα υπάρχει ηλεκτρισμός, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα, όλα είναι κλειστά».

Πόλεμος στο Ισραήλ

Και παρόλο που η Αίγυπτος φαίνεται να είναι έτοιμη να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα για να επιτρέψει την έξοδο ξένων κατόχων διαβατηρίων και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, φοβάται μια μαζική εισροή Παλαιστινίων προσφύγων που φεύγουν από τον πόλεμο. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου προειδοποίησε στις 12 Οκτωβρίου ότι μια μαζική έξοδος από τη Γάζα θα κάνει ρευστά τα πράγματα στο παλαιστινιακό και κάλεσε τον κόσμο να «παραμείνουν στη γη τους». Ανησυχεί επίσης για την πιθανότητα εισόδου ισλαμιστών μαχητών στη χώρα, έχοντας αντιμετωπίσει μια εξέγερση τζιχαντιστών στο Σινά για σχεδόν μια δεκαετία.

Η διαδικασία

Δεν είναι εύκολο για τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα μέσω της Ράφα. Όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη διάβαση πρέπει να εγγραφούν στις τοπικές παλαιστινιακές αρχές δύο έως τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα και ενδέχεται να απορριφθούν είτε από τις παλαιστινιακές είτε από τις αιγυπτιακές αρχές με ελάχιστη προειδοποίηση ή εξήγηση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τον Αύγουστο του 2023, οι αιγυπτιακές αρχές επέτρεψαν 19.608 εξόδους από τη Γάζα και απαγόρευσαν την είσοδο σε 314 άτομα.