Παρέμβαση υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι εχθροπραξίες στην περιοχή μαίνονται, ενώ προσφέρθηκε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Δεν μπορεί να καθυστερήσει ο σχηματισμός ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Ο ίδιος τόνισε πως: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε πως η Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με τις δύο πλευρές. «Υπογραμμίζουμε ότι οι πράξεις βίας και κλιμάκωσης (…) δεν ωφελούν κανέναν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω εξελίξεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω και να δεν θα τεθούν εκτός ελέγχου έλεγχο χωρίς να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε τις στενές επαφές μας με τα εμπλεκόμενα μέρη».