Ένα μεγάλο σκάνδαλο ξεσκεπάστηκε στο σχολείο Rosemead της Καλιφόρνια, στο οποίο, όπως φαίνεται, συνέβαιναν σεξουαλικές κακοποιήσεις εις βάρος μαθητριών εδώ και 40 χρόνια. Καθηγητές πλησίαζαν μαθήτριες και μέσω της χειραγώγησης, τις έπειθαν να μείνουν κοντά τους.

Η τακτική των καθηγητών του Rosemead ήταν πάνω – κάτω ίδια. Εντόπιζαν κορίτσια από οικονομικά αδύναμες οικογένειες, τους έπαιρναν δώρα, τις εντυπωσίαζαν με τα σπίτια τους, τους υπόσχονταν πως θα «τους διαγράψουν απουσίες». Ο Matt Drange έκανε μια μεγάλη έρευνα για το Insider, όπου μίλησε με πάνω από 300 άτομα, μαθητές και γονείς, που εμπλέκονται στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Η λίστα των εκπαιδευτικών του σχολείου που εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη των μαθητών εκτείνεται σε γενιές. Μέσα από τις συνεντεύξεις με αποφοίτους και των γονιών τους, νυν και πρώην υπαλλήλων και των αρχών επιβολής του νόμου, καθώς και εκατοντάδες σελίδες εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων πειθαρχικών αρχείων και εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δείχνουν ότι εκτεταμένες αναφορές για κακοποίηση συνεχίζονται τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα.

Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες από τις πιο δυσάρεστες ιστορίες μαθητριών του Rosemead.

Η εμπειρία της Κλάρα με τον καθηγητή της, Άλεξ Ράι

Η Κλάρα δεν το σκέφτηκε πολύ όταν ο καθηγητής κοινωνικών επιστημών της έδωσε τον αριθμό τηλεφώνου του. Είχε γνωρίσει τον Άλεξ Ράι στο μάθημα της δημοσιογραφίας. Ο Ράι έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κλάρα, ήθελε να ξέρει μέχρι και με ποιον έκανε παρέα μετά το σχολείο.

Σύντομα, ο Ράι της έστελνε μηνύματα. Στην αρχή τα μηνύματα ήταν φλερτ. Στη συνέχεια, άρχισε να τηλεφωνεί στην Κλάρα αργά το βράδυ. Τον θυμάται να τη ρωτάει αν είχε κάνει ακόμη σεξ με κανένα αγόρι της ηλικίας της. Στα μισά του τελευταίου έτους, η Κλάρα παράτησε το μάθημα των ανθρωπιστικών επιστημών για να γίνει βοηθός του δασκάλου της.

Της άρεσε το μάθημα των ανθρωπιστικών επιστημών. Όμως ο Ράι την είχε ενθαρρύνει να κάνει την αλλαγή. Θα μπορούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, τον θυμάται να της λέει, και θα μπορούσε να εξαφανίσει τις απουσίες της.

Η Κλάρα θυμάται την αδερφή της να την προειδοποιεί να μην πλησιάσει πολύ. Όμως, παραμέρισε τις ανησυχίες της. Δεν έδειξε στην αδερφή της τα μηνύματα που έστειλε ο Ράι, πειράζοντάς την και ρωτώντας της αν «θα ήθελες να κοιμηθείς δίπλα μου» και αν της έλειπε.

Κατά το εαρινό εξάμηνο του τελευταίου έτους της, ο Ράι είπε στην Κλάρα ότι του άρεσε η εμφάνισή της με το βόλεϊ σορτς της και της ζήτησε να έρθει στο μάθημα φορώντας το. Ενώ άλλοι μαθητές διάβαζαν τα σχολικά τους βιβλία, η Κλάρα καθόταν με τον Ράι στο γραφείο του. Εκεί, ο Ράι έτριψε τους μηρούς της και πέρασε το χέρι του στον καβάλο του παντελονιού της.

Ο Άλεξ Ράι δεν ήταν ο πρώτος δάσκαλος Rosemead που περιποιήθηκε έναν μαθητή. Δεν θα ήταν ούτε ο τελευταίος.

Θλιμμένη γυναίκα

Η εμπειρία της Μπάρμαρα με τον Πολ Αρέβαλο

Η Μπάρμπαρα, επίσης μαθήτρια στο Rosemead, ήταν στενοχωρημένη, καθώς ο καθηγητής της, Michael Sullivan, την είχε ντροπιάσει μπροστά στους συμμαθητές της. Ο Σάλιβαν συνήθιζε να ζητά συχνά από την Μπάρμπαρα αγκαλιές μεταξύ των μαθημάτων. Όταν εκείνη αρνήθηκε, είπε, δεν θα της έδινε τα εύσημα για τη δουλειά της εκείνη την ημέρα. Τότε, η Μπάρμπαρα εκμυστηρεύτηκε στον Αρέβαλο ότι ο Σάλιβαν της ζητούσε αγκαλιές. Αλλά αντί να αναφέρει τον Σάλιβαν στους διευθυντές του σχολείου, ο Αρέβαλο άρχισε να δίνει απεριόριστη προσοχή στην Μπάρμπαρα.

Γρήγορα, εκείνη έγινε ένα από τα «κορίτσια του Ρεβ», το όνομα που έδωσαν οι συμμαθήτριές της στις φοιτήτριες που τον πλησίαζαν. Εκείνη την εποχή, η Μπάρμπαρα είχε παρασυρθεί από τις σπουδές της. Έχασε τόσα πολλά μαθήματα που δεν αποφοίτησε και πέρασε μεγάλο μέρος της φοίτησης επικεντρωμένη στο μόντελινγκ. Μια μέρα στην τάξη, όταν ο φίλος της έδειξε στον Αρέβαλο μερικές από τις φωτογραφίες, εκείνος αναφώνησε ότι ήθελε να γίνει ο μάνατζέρ της.

Δεν πέρασε πολύς καιρός, είπε η Μπάρμπαρα, και ο Αρέβαλο της ζήτησε να φέρει ένα κοντό φόρεμα για να το δοκιμάσει στο ιδιωτικό γραφείο δίπλα στην τάξη του, το μέρος όπου έκανε συχνά φωτοτυπίες για τους συναδέλφους του.

Μια άλλη φορά, ο Αρέβαλο οδήγησε την Μπάρμπαρα στο σπίτι του για να βάψει τα μαλλιά της. Θυμήθηκε ότι της είπε να γδυθεί για να μη λερώσει το ντύσιμό της η καφέ βαφή, προσφέροντάς της αντ’ αυτού τα δικά του ρούχα. Χαμήλωσε το κεφάλι της στον νεροχύτη του μπάνιου της δασκάλας καθώς ο Αρεβάλο της έκανε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, με το φαρδύ μπλουζάκι του ντυμένο στα γυμνά πόδια της.

Και δεν ήταν η μόνη μαθήτρια που πλησίασε ο συγκεκριμένος καθηγητής.

Αγχωμένη γυναίκα

Η εμπειρία της G. Με τον Έρικ Μπέρτζες

Ο καθηγητής Έρικ Μπέρτζες, στην αρχή, παρηγορούσε τους μαθητές που τον αναζητούσαν. Τη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια του νεώτερου έτους της, η G., που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δέθηκε με τον Μπέρτζες μέσω της κοινής τους εμπειρίας, καθώς μεγάλωσαν από παππούδες και γιαγιάδες.

Για αρκετό καιρό, ένας σχολικός φύλακας της έκανε ακατάλληλα σχόλια, σε σημείο που, έφτασε να τον αποφεύγει, όποτε τον έβλεπε. Απογοητευμένη, η G. στράφηκε στον έναν ενήλικα που ένιωθε ότι μπορούσε να εμπιστευτεί: τον Μπέρτζες. Όμως, ο Μπέρτζες την τράβηξε σε σεξουαλική σχέση, είπε η ίδια.

Τότε η G. εμπιστευόταν τον καθηγητή της στη δημοσιογραφία όσο κανέναν. Δεν αμφισβήτησε την επιμονή του να κρατήσουν τη σχέση τους μυστική και νόμιζε ότι ήταν η μόνη φοιτήτρια με την οποία είχε σεξουαλικά εμπλοκή ο Μπέρτζες.

Αυτό άλλαξε το καλοκαίρι πριν από τη μεγάλη της χρονιά, όταν ανακάλυψε στοιχεία ότι κάποιος άλλος έμενε με τον Μπέρτζες στο διαμέρισμά του. Επιβεβαίωσε τις υποψίες της όταν τον ξεμπρόστιασε και έμαθε πως μια άλλη φοιτήτρια είχε περάσει τη νύχτα της εκεί.

Νιώθοντας προδομένη, η G. διέκοψε τη σχέση τους. Αλλά υποσχέθηκε να προστατεύσει τον Μπέρτζες εάν οι υπεύθυνοι του σχολείου ερευνήσουν ποτέ. «Δεν ήταν ποτέ μια άμεση απειλή. Πάντα ήταν περισσότερο: “Δεν θα το έκανες ποτέ αυτό σε μένα, στην οικογένειά μου, στα παιδιά μου, έτσι;“», της έλεγε ο Μπέρτζες τα τελευταία χρόνια. «Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια συναισθηματικής χειραγώγησης».

Πιο πρόσφατα, μετά από χρόνια σεξουαλικής κακής συμπεριφοράς, ο Έρικ Μπέρτζες και ο Άλεξ Ράι παραιτήθηκαν ο καθένας μετά από έρευνες της περιοχής.

Τα κατάλοιπα των πρακτικών τους

Σύμφωνα με τον Matt Drange, για χρόνια, οι υπεύθυνοι του Rosemead απέτυχαν να προστατεύσουν τους μαθητές από τη σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση. Η ανοχή τους στην ανάρμοστη συμπεριφορά, άφησε γενιές εφήβων να εφεύρουν τον δικό τους ηθικό κώδικα, γεμάτο φόβο. Τους άφησε επίσης να κουβαλούν το βάρος ότι μπορεί να έχουν αποτύχει.

Το να δίνουν οι δάσκαλοι δώρα ή βόλτες μέχρι το σπίτι στους μαθητές, μπορεί να είναι σημάδια ακατάλληλων σχέσεων, είπε η Carly Sanchez, δικηγόρος που αναλαμβάνει υποθέσεις κακοποίησης παιδιών. Μια άλλη κόκκινη σημαία είναι οι δάσκαλοι που δείχνουν προσοχή στα παιδιά που βιώνουν κακοποίηση ή παραμέληση.

«Γνωρίζουμε ότι οι κακοποιητές κυνηγούν παιδιά με προβλήματα στο σπίτι», είπε ο Sanchez. «Οι γονείς τους δεν είναι τόσο δεσμευμένοι ή συνδεδεμένοι στην πρίζα, οπότε απομονώνουν το παιδί».