Μικρή ομάδα Τυνήσιων έφθασε σήμερα με σκάφος στη Λαμπεντούζα, έπειτα από ανάπαυλα μίας εβδομάδας στις αφίξεις μεταναστών εξαιτίας της κακοκαιρίας που απέτρεψε τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου με σημείο εκκίνησης της ακτές της βόρειας Αφρικής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa, ενώ επτά πλοία διάσωσης μεταναστών κατευθύνονται προς το νησί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, να εκφράζει «ανησυχία».

Ο Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε τη φροντίδα των 17 Τυνήσιων που μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής, που στα μέσα του Σεπτεμβρίου είχε κατακλυσθεί λόγω της άφιξης χιλιάδων μεταναστών μέσα σε λίγες ημέρες. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στη Σικελία και στην ηπειρωτική Ιταλία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.. Η μαζική αποβίβαση μεταναστών σε διάστημα λίγων ημερών στο μικρό ιταλικό νησί που βρίσκεται μόλις 150 χιλιόμετρα από τις τυνησιακές ακτές ανάγκασαν την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να ζητήσει την παρέμβαση στης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αλληλεγγύη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επισκεφθεί προ ημερών το νησί της Λαμπεντούζα μαζί με την Τζόρτζια Μελόνι για να ανακοινώσει σχέδιο βοήθειας προς την Ιταλία που προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο. Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας, όπως η Γαλλία, χωρίς να δηλώσουν απερίφραστα ότι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μέρος των μεταναστών, εξέφρασαν τη βούληση να τείνουν χείρα βοηθείας προς τη Ρώμη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι, οι σχέσεις των οποίων ήταν εξαιρετικά τεταμένες για το μεταναστευτικό μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2022, είχαν σειρά συνομιλιών και τετ-α-τετ συνάντηση αυτήν την εβδομάδα στη Ρώμη, για να δείξουν την αναθέρμανση των γαλλοϊταλικών σχέσεων.

Η ευρωπαϊκή ενότητα πάντως για το ζήτημα δεν είναι διασφαλισμένη. Αν και η Γερμανία έδωσε χθες το πράσινο φως για ένα σημαντικό κεφάλαιο της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου των 27, η Ιταλία, η οποία ζητεί από καιρό την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, έκανε στροφή εκφράζοντας επιφυλάξεις, προφανώς αγανακτισμένη με τη στάση του Βερολίνου. Η Ρώμη κατηγορεί τη Γερμανία ότι χρηματοδοτεί τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Μεσόγειο για τη διάσωση μεταναστών. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, επτά πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, «ορισμένα με γερμανική σημαία, κατευθύνονται προς την Λαμπεντούζα», όπως δήλωσε ο Ταγιάνι. «Αυτό μου φαίνεται περίεργο, ανησυχητικό. Την ίδια ημέρα όπου μία πρόταση μπαίνει στο τραπέζι (η συμβιβαστική πρόταση για την συμφωνία περί ασύλου και μετανάστευσης), στέλνονται όλα αυτά τα πλοία γύρω από την Λαμπεντούζα». Η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ υπερασπίσθηκε χθες τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας. «Η διάσωση ενός ανθρώπου από πνιγμό στην θάλασσα αποτελεί νομική και ευρωπαϊκή υποχρέωση», είπε.

Συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στη Μάλτα – Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

Οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στη Μάλτα για να συντονίσουν τις θέσεις τους, ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης, με άξονα την απροσδόκητη συνεννόηση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Τζόρτζια Μελόνι και εν όψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η πρωθυπουργός της Ιταλίας επρόκειτο να έχουν συνομιλίες κατά τα μεσημέρι στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του Med9 στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγινε γνωστό από τη γαλλική αποστολή.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται «η εφαρμογή σχεδίου δέκα σημείων που παρουσιάζει η πρόεδρος της Κομισιόν που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα», έγινε γνωστό από την ίδια πηγή. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη συνδρομή προς την Ιταλία παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο νησί της Λαμπεντούζα, όταν είχε κατακλυσθεί από χιλιάδες μετανάστες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκαν την Τρίτη στη Ρώμη και έχουν πλέον «μία κοινή αντίληψη για το μεταναστευτικό θέμα», σύμφωνα με το Παρίσι. Εχοντας απομακρυνθεί από την διμερή ένταση που επικράτησε στις ιταλογαλλικές σχέσεις στο κοντινό παρελθόν σχετικά με το εκρηκτικό θέμα της μετανάστευσης, ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε την Κυριακή τη θέση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, η οποία «αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης της».

Με δεδομένη αυτήν την ιταλογαλλική συνεννόηση, η Γαλλία ελπίζει ότι η συνάντηση κορυφής Med9 στην Βαλέτα θα απευθύνει το «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι η απάντηση στο πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να αναζητηθεί σε «ευρωπαϊκό επίπεδο».

Χθες, η Γερμανία έδωσε πράσινο φως σε σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το μεταναστευτικό, που μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις για την μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου. Ωστόσο, η Ρώμη εξέφρασε επιφυλάξεις και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει λεπτομερέστερα το περιεχόμενό της, γεγονός που καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας.

«Στρατηγικός ρόλος»

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης κορυφής η Μάλτα τοποθέτησε το μεταναστευτικό, αλλά και το θέμα της υποστήριξης προς την Ουκρανία, την διεύρυνση και οικονομικά θέματα, πριν από τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού της Γρανάδας, σε μία εβδομάδα, και των Βρυξελλών στα τέλη του Οκτωβρίου και τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση της Μάλτας, που είναι τοποθετημένη ανάμεσα στις ιταλικές ακτές και την βόρεια Αφρική, οργάνωσε επίσης συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της νότιας Μεσογείου, ανάμεσά τους η Τυνησία και η Λιβύη, χώρες από όπου αποπλέουν τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες και από τις οποίες η Ευρώπη περιμένει περισσότερες προσπάθειες για την παρεμπόδιση του απόπλου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι ηγέτες του Med9 (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα και Σλοβενία) θα συζητήσουν ενδεχομένως και την αποσταθεροποίηση στο Σαχέλ, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο της χώρες της βόρειας Αφρικής, σημεία υποχρεωτικής διέλευσης των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική.

Η Τζόρτζια Μελόνι, αντιμέτωπη με δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2022 παρά τις δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης για τη λήψη αυστηρών μέτρων, και ο Εμανουέλ Μακρόν ζητούν στενότερη συνεργασία με την Τυνησία, παρά τις ανησυχίες των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζει η χώρα αυτή του Μάγρεμπ.

Οι εννέα ηγέτες θα αναφερθούν επίσης στα προβλήματα που αντιπροσωπεύουν για την περιοχή της βόρειας Αφρικής οι φυσικές καταστροφές, μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο και τις φονικές πλημμύρες στη Λιβύη. «Η Μάλτα διαδραμάτιζε πάντα στρατηγικό ρόλο στη Μεσόγειο και δεν υπάρχει καταλληλότερος τόπος για να πραγματοποιήσουμε τις σημαντικές συνομιλίες αυτής της συνάντησης κορυφής για το μέλλον της περιοχής», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.