Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι κανείς δεν ήθελε την απεργία του συνδικάτου United Auto Workers, στη διαμάχη του με τις τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (General Motors, Ford και την ιδιοκτήτρια της Chrysler, Stellantis), ωστόσο οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν ένα μερίδιο από τα κέρδη που βγάζουν οι εταιρείες αυτές.

«Κανείς δεν θέλει μια απεργία, αλλά σέβομαι το δικαίωμα των εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις επιλογές που έχουν», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Κατανοώ την απογοήτευση των εργαζομένων», συνέχισε, προτρέποντας τις δύο πλευρές να υπογράψουν μια συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλους, τόσο για τα συνδικάτα όσο και τις για επιχειρήσεις.

«Τα κέρδη-ρεκόρ (των αυτοκινητοβιομηχανιών) δεν μοιράστηκαν με δίκαιο τρόπο» με τους εργαζομένους, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος έστειλε απεσταλμένους για να μεσολαβήσουν ώστε να βρεθεί λύση και να μην επεκταθεί το φαινόμενο των απεργιών που για την ώρα διεξάγει ενεργά το 10% των μελών του συνδικάτου, αν και σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ έχει μεγαλύτερη αποδοχή και από άλλους εργαζομένους.

Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους

Την Παρασκευή (15/9) περισσότεροι από δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από αυτούς που αποκαλούν golden boys της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς απαιτούν καλύτερους μισθούς σε περιόδους που καταγράφονται μεγάλα ρεκόρ, αλλά και για να ανακτήσουν ορισμένα από τα ασφαλιστικά οφέλη που τους είχαν αφαιρεθεί την εποχή της μεγάλης κρίσης.

Οι απεργίες για την ώρα έχουν παραλύσει τρία εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή του Μίτσιγκαν, του Μιζούρι και του Οχάιο.