Συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο πρέσβης της Ρωσίας, στη Λευκωσία Μουράτ Ζιάζικοβ, δηλώνοντας πως η στάση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη, ωστόσο απέφυγε τεχνηέντως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε κατεχόμενα εδάφη της Μεγαλονήσου και να αποκλείσει το ενδεχόμενο διενέργειας απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς το ψευδοκράτος.

Ειδικότερα, ερωτώμενος αναφορικά με τα κατά καιρούς δημοσιεύματα σχετικά με την πιθανότητα απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα και τανάπαλιν, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχουμε ακούσει για τις ιδέες μιας σειράς πολιτικών ηγετών στο βορρά της Κύπρου να ξεκινήσουν τις απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο της Τύμπου» προς πόλεις της Ρωσίας, αλλά στο παρόν στάδιο «οι Ρώσοι που επιθυμούν να επισκεφθούν το έδαφος της βόρειας Κύπρου, χρησιμοποιούν ενδιάμεσες πτήσεις».

Πρόσθεσε επίσης ότι «από ανθρωπιστικής άποψης θα ήταν πιο δίκαιο εάν διασφαλιζόταν σε μικτές ρωσο-κυπριακές οικογένειες που διαμένουν στο νησί, το δικαίωμα για την ανεμπόδιστη και – να το πούμε ειλικρινά – χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις επικοινωνία με τους συγγενείς και τους φίλους τους στη Ρωσία». Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτές οι μικτές ρωσο-κυπριακές οικογένειες διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές. Ακόμα κι αν αναφερόταν στις ελεύθερες περιοχές, μια τέτοια διευθέτηση θα σήμαινε παραβίαση των κυρώσεων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την έναρξη παροχής προξενικών διευκολύνσεων στους Ρώσους που ζουν στα κατεχόμενα, συνέχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «βορράς», χωρίς να κάνει σε κανένα σημείο της συνέντευξης λόγο για κατεχόμενο έδαφος. Υποστήριξε δε πως σε ό,τι αφορά το θέμα των προξενικών υπηρεσιών, оι Ρώσοι πολίτες χρειάζονται προξενική κάλυψη για μια σειρά από καθημερινά ζητήματα σε οποιαδήποτε γωνιά της υφηλίου, όπου κι αν βρίσκονται και «το έδαφος του βόρειου τμήματος της διαιρεμένης νήσου της Κύπρου δεν αποτελεί εξαίρεση».

Η επίλυση του θέματος της παροχής προξενικής αρωγής σε Ρώσους που διαβιούν εκεί και, οι οποίοι σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις ξεπερνούν κατά τον Ρώσο πρέσβη, τις 50.000, έχει εδώ και καιρό ωριμάσει. «Οι άνθρωποί μας δεν αισθάνονται πλέον ότι παραγνωρίζονται τα δικαιώματα και οι δυνατότητές τους, όταν βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους» σημείωσε.

Ως προς τον μηχανισμό παροχής προξενικών υπηρεσιών στα Κατεχόμενα, είπε ότι κατόπιν αίτησης και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες προσφέρεται η δυνατότητα σε Ρώσους πολίτες να αποταθούν «απευθείας στο βορρά της νήσου». Αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται από υπαλλήλους της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο και «η εργασία αυτή θα συνεχίζεται στις μορφές, οι οποίες ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας».

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε πως η θέση της Ρωσίας όσον αφορά την λύση του Κυπριακού δεν επηρεάζεται, καθώς «η στάση μας παραμένει αναλλοίωτη και βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μόσχα τάσσεται υπέρ μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης διευθέτησης «στα γνωστά πλαίσια του διεθνούς δικαίου, τα οποία κατοχυρώνονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και η τελική λύση πρέπει να βρεθεί από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.