Το Κίεβο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν δύο εργαζομένους σε μη κυβερνητική οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έναν Καναδό και μια Ισπανίδα, στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τον θάνατό τους «οδυνηρή και ανεπανόρθωτη απώλεια».

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός σκότωσε την Έμα Ιγουάλ, Ισπανίδα υπήκοο και τον Άντονι Ιχνάτ, Καναδό υπήκοο, που εργαζόταν για την οργάνωση Road to Relief. Η Έμα Ιγουάλ, 32 ετών, ήταν η διευθύντρια και συνιδρυτήτρια της ΜΚΟ.

«Ένας πύραυλος έπληξε το όχημα με το οποίο ταξίδευε αυτή η Ισπανίδα εργαζόμενη», τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε δημοσιογράφους στην Ινδία, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G20.

Δύο Γερμανοί υπήκοοι που εργάζονταν για αυτή τη ΜΚΟ τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση, πρόσθεσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, η Road to Relief ανέφερε ότι δύο άλλοι εργαζόμενοι της μκο που βρίσκονταν στο όχημα, με καταγωγή από τη Γερμανία και τη Σουηδία, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύτηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες πρωί Σαββάτου στο Τσασίβ Γιαρ, κοντά στο Μπαχμούτ, την περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλη μου η αγάπη και η στήριξή μου βρίσκονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στην οικογένεια και τους αγαπημένους της Έμα Ιγουάλ (…). Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι, με την αφοσίωσή τους, θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο προσπαθώντας να βοηθήσουν άλλους», αντέδρασε στο Χ (πρώην Twitter) ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η κυβέρνηση του Καναδά δεν έχει αντιδράσει ακόμη για τον θάνατο του Άντονι Ιχνάτ.