Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγαν δύο γυναίκες βουλγαρικής υπηκοότητας που ενώθηκαν με γάμο το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ζούσαν επί επτά χρόνια διότι οι βουλγαρικές αρχές αρνούνταν να τις καταγράψουν ως «έγγαμες» στις ληξιαρχικές πράξεις, καθώς και για το γεγονός ότι δεν έτυχαν της δικαστικής προστασίας που δικαιούνται.

Οι δικαστές του δικαστηρίου του Στρασβούργου δικαίωσαν τις δύο γυναίκες και καταδίκασαν την Βουλγαρία για παραβίαση των δικαιωμάτων που εγγυώνται τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 8), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, δεν επιδίκασε αποζημίωση προς τις δύο γυναίκες κρίνοντας ότι η ίδια η απόφαση συνιστά επαρκή ικανοποίηση για την βλάβη που έχουν υποστεί. Επέβαλε, όμως, στη Βουλγαρία να καταβάλει 3.000 ευρώ ως δικαστικά έξοδα στις προσφυγούσες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι αρμόδιο για την τήρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.