Ο φωτισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε έναν χώρο για πολλούς λόγους. Καταρχάς, επηρεάζει την ατμόσφαιρα και την αισθητική του χώρου. Επίσης, επηρεάζει τη λειτουργικότητα του χώρου. Ένας καλά σχεδιασμένος φωτισμός μπορεί να βελτιώσει την εργασία ή την ανάπαυση, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου.

Και φυσικά, επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται σε έναν χώρο, μερικές φορές ακόμα και την υγεία τους, καθώς ο κατάλληλος φωτισμός να μειώσει το στρες και να ανεβάσει τη διάθεση. Συνολικά, ο φωτισμός παίζει ένα κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας. Γι’ αυτό και βρήκαμε στο TikTok μερικά βίντεο που δείχνουν διακοσμητές εσωτερικών χώρων να εξηγούν πώς ενσωμάτωσαν τον φωτισμό στους χώρους τους.

Abhishek Dekate

Για τον Dekate, το σαλόνι αποτελεί τον κεντρικό χώρο του σπιτιού, όπου απολαμβάνει τη χαλάρωση μετά από μια κουραστική μέρα και, πάνω απ ‘όλα, διασκεδάζει με την οικογένεια και τους φίλους του. «Ήταν απαραίτητο για μένα να δημιουργήσω έναν φιλόξενο και άνετο χώρο. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχω αυτό, εκτός από τη διακόσμηση, ήταν να παίξω με τον φωτισμό του περιβάλλοντος σε ασυνήθιστα μέρη. Αφού πέρασα αμέτρητες ώρες στο Pinterest, κοιτάζοντας εικόνες ανθρώπων που εγκαθιστούσαν πολύχρωμους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς στους χώρους τους, είπα γιατί να μην δώσω στον καναπέ μου μια λάμψη;».

Για να το καταφέρει, κόλλησε λωρίδες φωτός LED με ταινία διπλής όψης περιμετρικά στο κάτω μέρος του καναπέ. Ξεκινώντας από τη μέση, τοποθέτησε τη λωρίδα φωτός LED γύρω από τον καναπέ. Αφού την κούμπωσε και την ασφάλισε, την συνέδεσε με τον οδηγό και το καλώδιο τροφοδοσίας. Με το τηλεχειριστήριο, μπορεί να ρυθμίσει τη φωτεινότητα ή να σβήσει τα φώτα. «Η λάμψη που δημιουργείται κάτω από τον καναπέ προσδίδει μια αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης», λέει ο Dekate.

@abhishek.dekate

diy: dimmable lights under the couch to achieve the ultimate cozy aesthetic. 💡✨ // #fyp #diy #homeinspo #livingroomaesthetic #cozytok #ikeahack

♬ original sound – Abhishek Dekate

Deeply Madly Modern – Julie Sousa

Η Kellie Brown, δημιουργός lifestyle περιεχομένου με έδρα το Λος Άντζελες, εμπνέεται από τον vintage, καλλιτεχνικό φωτισμό. «Πολλά από τα φώτα και τις λάμπες στο σπίτι μου λειτουργούν και ως έργα τέχνης», αναφέρει. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το ιταλικό Murano φωτιστικό σε σχήμα αυγού, ένα από τα πολλά vintage φωτιστικά που αναβαθμίζουν τον χώρο της με τον τολμηρό τους χαρακτήρα.

Εάν αναζητάτε περισσότερη έμπνευση για να δημιουργήσετε μόνοι σας διακοσμητικά φωτιστικά, η DIY ειδικός Julie Sousa, με έδρα τη Βοστώνη, έχει πολλές ιδέες. «Το pole wrap είναι ένα πολύ δημοφιλές υλικό στον κόσμο του DIY αυτή τη στιγμή», δηλώνει σε ένα πρόσφατο βίντεο της στο TikTok. Στη συνέχεια, δείχνει βήμα-βήμα πώς το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει υπέροχα light-up βάζα.

Kendra Nicole

H επίσης DIY ειδικός Kendra Nicole έχει εμμονή με τον διακριτικό φωτισμό τοίχου και μάλιστα φτιάχνει τα δικά της επιτοίχια φωτιστικά. Ενδεικτικά, αναφέρει τα υλικά που χρησιμοποίησε, ωστόσο εάν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι παρόμοιο, θα επιλέξετε τα αντίστοιχα από εταιρείες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα θερμό φως, που θα δημιουργήσει μια ζεστή και ξεχωριστή γωνία στον χώρο.

  1. Δύο κομμάτια ξύλου μήκους περίπου 1,5 μέτρο το καθένα
  2. Δύο ξύλινα κουτιά χειροτεχνίας και κορνίζες
  3. Δύο φώτα σε λωρίδες με μπαταρία led αντίστοιχου μήκους με τα ξύλα

Ως προς τι πρέπει να κάνετε, δείτε το παρακάτω βίντεο.

@my_home_by_kendra

🔥New DIY Wall Lights. Hey-hey L🖤VES. I am OBSESSED with the way these turnes out. Here is the list of mateials: ➡️Two 4ft pieces of wood from Home Depot. ➡️Two wooden craft boxes and picture frames from Dollar Tree. ➡️Two led battery strip lights from Walmart. #diy #craft #diyhomedecor #diydecor #diywallsconces

♬ Play For Keeps – Runzo