Όλες οι γυναίκες θέλουν να έχουν περιποιημένα νύχια και κάνουν μανικιούρ απλό, ημιμόνιμο ή τζελ, ωστόσο πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει ο ίδιος φόβος: μήπως τα νύχια ταλαιπωρούνται ή -ακόμα χειρότερα- καταστρέφονται αν τα βάφουν εξακολουθητικά;

Eρωτήσεις όπως «αναπνέει το νύχι κάτω από το ακρυλικό;», «κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση;» και «πρέπει να αφήνω τα νύχια να ξεκουράζονται ανάμεσα στα μανικιούρ;» γυρίζουν συνέχεια στο μυαλό τους και τις κάνουν στις τεχνήτριες νυχιών που επισκέπτονται, προσπαθώντας να βρουν ασφαλείς απαντήσεις.

Ρωτήσαμε λοιπόν μια ιδιοκτήτρια nail salon και μας έλυσε όλες αυτές τις απορίες σχετικά με το κατά πόσον τα νύχια ταλαιπωρούνται με τα τεχνητά ή ημιμόνιμα μανικιούρ, αν αναπνέουν κάτω από τα υλικά, αλλά και κάθε πότε πρέπει να κάνουμε συντήρηση στο τζελ ή στο ακρυλικό.

Αρχικά, η nail artist Τζάσμιν Σιδηροπούλου μας είπε πως ο όρος «αναπνέει» δεν είναι δόκιμος ώστε να περιγράψουμε το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από ένα νύχι που είναι καλυμμένο είτε με ημιμόνιμο βερνίκι είτε με κάποιο υλικό για τεχνητά. Η ουσία που κάνει τα νύχια μας υγιή λέγεται κερατίνη. Όσο τα νύχια μας παράγουν κερατίνη είναι σκληρά και υγιή. Όταν δεν την παράγουν, τότε γίνονται μαλακά, λεπτά, εύθραυστα και δεν μεγαλώνουν κανονικά. Ωστόσο, η παραγωγή κερατίνης των νυχιών μας δεν συνδέεται με την «αναπνοή» τους, δηλαδή με την επαφή τους με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, αλλά με το αν το εκάστοτε υλικό επιτρέπει ή όχι την παραγωγή κερατίνης εξαιτίας του βάρους που έχει. Επομένως, όσο πιο βαρύ είναι το υλικό που χρησιμοποιούμε πάνω στο νύχι τόσο πιο μεγάλη η φθορά. Άρα, ένα μανικιούρ με απλό βερνίκι που έχει πολύ μικρό βάρος προκαλεί μικρότερη φθορά από ένα βαρύ, όπως το τζελ ή το ακρυλικό.

Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει μεγάλο ρόλο στην φθορά των νυχιών είναι η αφαίρεση του υλικού από τα νύχια και κατά πόσον επηρεάζει τις στοιβάδες τους. Κατά την κακή αφαίρεση του τζελ και του ακρυλικού με τροχό για παράδειγμα, αφαιρούνται περισσότερες στοιβάδες φυσικού νυχιού απ’ όταν ξεβάφουμε ένα απλό βερνίκι με ασετόν. Ωστόσο, ακόμη και το απλό βερνίκι περιέχει χρωστικές που με τον καιρό επηρεάζουν την όψη του νυχιού – μετά από πολλά απλά μανικιούρ μπορεί να παρατηρήσει κάποια ότι τα νύχια της έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν.

Με λίγα λόγια, όταν λέμε πως τα νύχια πρέπει να «ξεκουραστούν», αυτό που εννοούμε είναι πως αφήνουμε τα νύχια εντελώς άβαφα ή με κάποια ειδική θεραπεία θρέψης πάνω τους ώστε να μακρύνουν, να φύγει το ταλαιπωρημένο τμήμα τους και να βγει καινούριο που είναι υγιές και σκληρό.

Να τονίσουμε πως τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν 2-3 χιλιοστά το μήνα, επομένως για να αλλάξουμε ολόκληρη τη βάση του νυχιού μας, ανάλογα και με το μέγεθός της, θα χρειαστούμε περίπου 4 μήνες. Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε αν τα νύχια μας έχουν όψη φλούδας από τα συνεχόμενα μανικιούρ με υλικά για τεχνητά νύχια, βοηθώντας τα να μακρύνουν και να βγουν καινούρια με κερατίνη.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε συντήρηση των τεχνητών νυχιών

Όσον αφορά στη συντήρηση των τεχνητών νυχιών και στο κάθε πότε πρέπει να γίνεται, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια και δεν μπορούμε να τα αφήνουμε παραπάνω, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Ακόμη κι αν απέξω τα νύχια δε φαίνεται να έχουν πάθει ζημιά, το τεχνητό υλικό πάνω από το φυσικό νύχι μπορεί να ραγίσει ή να φουσκώσει και έτσι να περάσει μέσα υγρασία, άρα μικρόβια, κάτι που θα προκαλέσει μόλυνση ή και μούχλα. Ακόμη κι αν δεν σπάσει ή φουσκώσει, καθώς το νύχι μεγαλώνει, η τεχνική κάλυψη αφήνει κενά μέσα από τα οποία περνά υγρασία.

Το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να κάνουμε συντήρηση είναι περίπου κάθε 25 με 30 ημέρες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα μακραίνουν τα νύχια μας. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την υγεία των άκρων μας και δε θα μπλέξουμε σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως αν ακολουθούμε τους κανόνες και ελέγχουμε την όψη των νυχιών μας, τα υλικά πλέον είναι εξελιγμένα και οι βάσεις κερατίνης βοηθούν στην προστασία τους από την υπερβολική φθορά, επομένως δεν διατρέχουμε ιδιαίτερο κίνδυνο να τα καταστρέψουμε. Παρόλα αυτά, αν νιώθουμε πως θέλουμε να κάνουμε κάποια διαλείμματα, τότε απλά αφήνουμε τα φυσικά μας νύχια εντελώς άβαφα, κάνοντας θεραπευτικό μανικιούρ για οκτώ με δώδεκα εβδομάδες και στη συνέχεια μπορούμε να επιστρέψουμε στις διάφορες τεχνικές.