Κάποιες φορές, μπορεί να φεύγετε από το σπίτι με υπέροχο χτένισμα και λίγες ώρες μετά να καταστρέφεται εξαιτίας του φριζαρίσματος. Σας καταλαβαίνουμε απόλυτα. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα φριζαρίσματος, είτε λόγω της υγρασίας, είτε λόγω της φθοράς της τρίχας, είτε λόγω γονιδίων.

Στο εμπόριο υπάρχουν προϊόντα που υπόσχονται πως καταπολεμούν το φριζάρισμα και δίνουν λείο αποτέλεσμα στα μαλλιά μας. Κατά πόσο είναι όμως αποτελεσματικά; Για να δώσουμε απαντήσεις στις απορίες μας σχετικά με το φριζάρισμα, στραφήκαμε στη βρετανική Vogue, όπου ειδικοί μοιράζονται τις γνώσεις τους σχετικά με το γιατί φριζάρουν τα μαλλιά μας αλλά και το πώς λειτουργούν τα προϊόντα κατά του φριζαρίσματος.

Τι προκαλεί φριζάρισμα στα μαλλιά;

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά μας φριζάρουν: η υγρασία, η ξηρότητα, τα γονίδια και η φθορά. Η κομμώτρια Samantha Cusick εξηγεί ότι τα μαλλιά απορροφούν υγρασία από το περιβάλλον. «Καθώς τα μαλλιά απορροφούν την υγρασία της ατμόσφαιρας, ο άξονας της τρίχας αρχίζει να διογκώνεται και έτσι προκαλείται το φριζάρισμα». Το φριζάρισμα μπορεί επίσης να προκληθεί λόγω της ξηρότητας στα μαλλιά. Σύμφωνα με τον ειδικό της «Olaplex», Tom Smith, τα μαλλιά που δεν έχουν υγρασία, θα την αναζητήσουν στο περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος που τα μαλλιά φριζάρουν τις ζεστές μέρες ή τις μέρες με αέρα.

Επιπλέον, αν παρατηρείτε πως όσο περνούν τα χρόνια, τα μαλλιά σας φριζάρουν περισσότερο, αυτό γίνεται εξαιτίας της ξηρότητας. Με την ηλικία, η παραγωγή ελαίου στο τριχωτό της κεφαλής μειώνεται και έτσι υπάρχει λιγότερο φυσικό σμήγμα για να θρέψει τον άξονα της τρίχας. Τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή στο φριζάρισμα.

Τέλος, υπάρχουν και τα γονίδια. Εάν τα μαλλιά σας είναι από τη φύση τους κυματιστά ή με μπούκλες, τότε είναι πιο επιρρεπή στο φριζάρισμα. Όπως λέει η Cusick, «οι τρίχες σε αυτούς τους  τύπους μαλλιών έχουν μια πιο ανώμαλη επιφάνεια επιδερμίδας, η οποία επιτρέπει στην υγρασία να εισχωρήσει και να διαταράξει την ομαλή δομή της». Παρομοίως, η ίδια αναφέρει πως αν τα μαλλιά έχουν υποστεί φθορά (για παράδειγμα, από το υπερβολικό styling ή τις σκληρές χημικές θεραπείες), η επιδερμίδα της τρίχας γίνεται πορώδης και πιο επιρρεπής στην απορρόφηση υγρασίας, γεγονός που οδηγεί στο φριζάρισμα.

Λειτουργούν τα προϊόντα κατά του φριζαρίσματος;

Όποια και αν είναι η αιτία του φριζαρίσματος των μαλλιών σας, το πιο σημαντικό απ’ όλα και αυτό που μπορεί να τιθασεύσει τις τρίχες σας είναι η καλή και σωστή περιποίηση των μαλλιών. «Τα περισσότερα προϊόντα κατά του φριζαρίσματος λειτουργούν γεμίζοντας τις ρωγμές στην επιφάνεια και επιτρέποντας στα μαλλιά να διατηρούν την υγρασία τους και να παραμένουν λεία για περισσότερο καιρό», λέει ο Smith. «Ορισμένα προϊόντα βελτιώνουν τη δομή των μαλλιών, τα ενυδατώνουν και τα λειαίνουν. Όλα αυτά βοηθούν στο φριζάρισμα».

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε προϊόντα κατά του φριζαρίσματος

Για να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα κατά του φριζαρίσματος, πρέπει να δώσετε προσοχή στα συστατικά. «Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, η σιλικόνη είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά για την απαλότητα και τη μεταξένια υφή των μαλλιών», λέει ο Smith. Επιπλέον, αν τα μαλλιά σας είναι αρκετά σκληρά, τόσο ο Smith όσο και η Cusick συνιστούν να χρησιμοποιήσετε θρεπτικά φυσικά έλαια (όπως λάδι ηλιόσπορου και καρύδας), καθώς αυτά «δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα που ελαχιστοποιεί την απορρόφηση υγρασίας από το περιβάλλον».

Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως για να αποφύγετε εντελώς το φριζάρισμα, πρέπει να μην παραμελείτε την περιποίηση των μαλλιών σας. Επιλέξτε ήπια σαμπουάν, χρησιμοποιήστε μεταξωτές μαξιλαροθήκες και προτιμήστε scrunchies αντί για λαστιχάκια. Επιπλέον, δώστε προσοχή όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας με πετσέτα, ενώ βεβαιωθείτε πως βουρτσίζετε τα μαλλιά μαλακά για να διατηρήσετε λεία την επιφάνεια της τρίχας.

Τα καλύτερα προϊόντα ενάντια στο φριζάρισμα

Olaplex

Olaplex Anti Frizz Hair Set (No.6 Bond Smoother 100ml + No.7 Bonding Oil 30ml) 47,90€ (με έκπτωση)

Kérastase

Kérastase Huile Discipline Oleo Relax 100ml 34,80€

Color Wow

Color Wow Dream Coat Supernatural Spray 200ml 29€