Η προσθήκη περισσότερων πρωτεϊνών στη διατροφή σας δεν είναι μόνο για την οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών. Η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους που έχετε βάλει αναφορικά με τα κιλά που θέλετε να χάσετε, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα ενισχύει το μεταβολισμό του σώματός σας και την καύση λίπους. Επίσης, σύμφωνα με το Healthline, μπορεί να προστατεύσει τα οστά σας καθώς γερνάτε και να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

Πολλές καλές πηγές πρωτεΐνης προέρχονται από τα ζώα. Αλλά αυτό δεν συνίσταται από τους ειδικούς αν προσπαθείτε να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος για να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Από την άλλη, όσοι προσπαθούν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους ίσως χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών σε ένα μόνο την ημέρα. Και όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να πάρουν την πρωτεΐνη τους από το γάλα ή το τυρί.

Οι χορτοφάγοι πιθανότατα γνωρίζουν ήδη ότι μπορείτε να λαμβάνετε άφθονη πρωτεΐνη κάθε μέρα από τα λαχανικά. Συγκεκριμένα, μια πηγή πρωτεΐνης βρίσκεται πιθανώς ήδη στο ψυγείο σας: ο αρακάς. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου αρακά περιέχει 8,6 γραμμάρια πρωτεΐνης, σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα, το οποίο είναι ελαφρώς λιγότερο, με 8,4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη στον αρακά

Ο αρακάς είναι στην πραγματικότητα όσπριο και όχι λαχανικό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιέχει αρκετή πρωτεΐνη. Μάλιστα, σύμφωνα με το healthdigest.com, οι ειδικοί αποκαλούν τον αρακά το νέο power food για τα διατροφικά του οφέλη. Και δεν είναι μόνο πλούσιος σε πρωτεΐνη, αλλά σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου αρακά περιλαμβάνονται, επίσης, 8,8 γραμμάρια φυτικών ινών που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου σας και να μείνετε χορτάτοι.

Ο αρακάς έχει, επίσης, χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι. Είναι γεμάτος με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, θειαμίνη, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Ακόμη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τα πράσινα μπιζέλια περιέχουν, επίσης, ευεργετικές ενώσεις όπως οι ισοφλαβόνες, οι λεκτίνες και οι σαπωνίνες, οι οποίες έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.