Ο καφές περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως νιασίνη, κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά -τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, να υποστηρίξουν τη λειτουργία των μυών και να οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Περιέχει, επίσης, καφεΐνη, η οποία ενισχύει το μεταβολισμό, βελτιώνει την ενέργεια και μπορεί να προωθήσει στην απώλεια βάρους.

Ο σκέτος καφές έχει λίγες θερμίδες

Καφές

Η απώλεια βάρους συνδέεται με το έλλειμμα θερμίδων, δηλαδή με το να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε. Ένας δημοφιλής τρόπος για να βοηθήσετε στην επίτευξη ενός θερμιδικού ελλείμματος είναι να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από τη συνήθη θερμιδική σας πρόσληψη.

Ο μαύρος καφές είναι ένα ιδανικό ρόφημα για να πίνετε για την απώλεια βάρους, καθώς περιέχει λιγότερες από 5 θερμίδες ανά μερίδα (ένα φλιτζάνι 240 ml). Ωστόσο, είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας μόνο αν τον πίνετε σκέτο.

Σύμφωνα με το insider.com, ενώ ο μαύρος καφές είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, μπορεί γρήγορα να γίνει πλούσιος σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπη όταν προστίθενται σε αυτόν διάφορα γάλατα και σάκχαρα.

Η καφεΐνη ενισχύει το μεταβολισμό

Καφές

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα διασπά τα θρεπτικά συστατικά και αξιοποιεί τις θερμίδες των τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καφεΐνη, ένα διεγερτικό που βρίσκεται στον καφέ, είναι μία από τις λίγες ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σας (BMR), γνωστό και ως τον ρυθμό με τον οποίο καίτε θερμίδες ενώ ξεκουράζεστε.

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών σχετικά με το πώς η κατανάλωση καφέ σχετίζεται θετικά με το BMR, ωστόσο είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι μεταβολίζουμε τα τρόφιμα και τα ποτά με διαφορετικούς ρυθμούς. Ο καφές μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό ενός ατόμου αλλά όχι ενός άλλου», λέει η διαιτολόγος Ashley Shaw.

Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας

Γυναίκα πίνει εσπρέσο

Η όρεξη επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του είδους των τροφίμων που τρώτε, των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και των ορμονών. Αν και δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες για να προσδιοριστεί μια σχέση αιτίας- αποτελέσματος για τη μείωση της όρεξης από την καφεΐνη, μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι.

Πιο συγκεκριμένα, μια μικρή μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες αύξησαν το αίσθημα πληρότητας και μείωσαν την πρόσληψη τροφής μόλις μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την καθημερινή κατανάλωση καφέ με βάση τα επίπεδα της γκρελίνης.

«Η καφεΐνη διεγείρει επίσης την ορμόνη κορεσμού πεπτίδιο YY (PYY). Περισσότερη PYY σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι και λιγότερο πεινασμένοι», εξηγεί η Shaw.

Πώς να πίνετε καφέ για να βοηθήσετε την απώλεια βάρους

Γυναίκα σερβίρει καφέ

Για να λάβετε τα οφέλη του καφέ για την υγεία και να επιτύχετε την απώλεια βάρους που επιθυμείτε, ο Shaw συνιστά να πίνετε όχι περισσότερο από τέσσερα φλιτζάνια καφέ των 240 ml την ημέρα, που αντιστοιχούν σε 400 mg καφεΐνης.

«Τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα επιτρέπουν τα οφέλη της αίσθησης μεγαλύτερης εγρήγορσης και του καλύτερου μεταβολισμού του λίπους, ενώ δεν είναι πάρα πολλά ώστε να επηρεάζουν τον ύπνο και την πείνα», λέει η Shaw. «Το να πίνετε ένα φλιτζάνι κάθε δύο ώρες θα ήταν λογικό για να αισθάνεστε τα διαρκή αποτελέσματα σε κάθε διάστημα», συμπληρώνει.

Ωστόσο, αν σας αρέσει ο δυνατός καφές, πίνετε αντίστοιχα λιγότερα φλιτζάνια για να μην παίρνετε περισσότερα από 400mg καφεΐνης την ημέρα. «Ο καφές που χαρακτηρίζεται ως “δυνατός” έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη επειδή υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση καφέ ανά μερίδα νερού», λέει η Shaw.

Ο μαύρος καφές είναι καλύτερος για την απώλεια βάρους, καθώς δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα ή λίπη που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους. Ωστόσο, αν σας αρέσει ο καφές σας να είναι γλυκός, παρακάτω θα βρείτε εναλλακτικά γλυκαντικά με λίγες θερμίδες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

  • Γλυκαντικά με βάση τα φρούτα, όπως η ερυθριτόλη ή το εκχύλισμα φρούτων
  • Γλυκαντικά με βάση τα φυτά, όπως η στέβια και το σιρόπι yacon
  • Αλκοόλες ζάχαρης όπως η ξυλιτόλη και η μαλτιτόλη