Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη διαδικασία, που σίγουρα θέλει προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Και αν καταφέρατε να χάσετε τα ανεπιθύμητα περιττά κιλά και έχετε παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό έχετε πάρει κάποια από αυτά μην ανησυχείτε.

Όπως αναφέρει και μια μελέτη του 2023 στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, μερικά επιπλέον κιλά μετά από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.

Η μελέτη συγκέντρωσε περισσότερες από 100 δοκιμές που επικεντρώθηκαν σε προγράμματα διαχείρισης βάρους με βάση τη συμπεριφορά και ανέφεραν καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα διήρκεσαν τουλάχιστον επτά μήνες και στη συνέχεια ακολούθησαν παρακολούθηση λίγο περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα. Οι συμμετέχοντες έχασαν 5 έως 10 κιλά, αλλά πήραν μερικά κιλά πίσω μέχρι τη στιγμή της περιόδου παρακολούθησης.

Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων παρακολούθησης, αφού είχαν λήξει τα προγράμματα απώλειας βάρους, ο λόγος της ολικής χοληστερόλης προς την HDL ήταν κατά 1,5 μονάδα χαμηλότερος. Η συστολική αρτηριακή πίεση και η HbA1c (ένα μέτρο της γλυκόζης στο αίμα) ήταν επίσης χαμηλότερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια, παρόλο που πολλές μελέτες δεν παρακολουθούσαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία άρχισαν να μειώνονται μετά από αύξηση του βάρους περισσότερο από μερικά κιλά.

Πώς η απώλεια βάρους επιτρέπει στον μεταβολισμό μας να επαναρυθμιστεί

Γυναίκα μετράει τα κιλά της

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας δήλωσαν στο U.S. News & World Report ότι ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορεί να επιτρέψει στον μεταβολισμό μας να επαναρυθμιστεί προς όφελος της υγείας μας. Τα προγράμματα απώλειας βάρους που δίνουν έμφαση στις αλλαγές στον τρόπο ζωής τείνουν, επίσης, να μειώνουν το λίπος της κοιλιάς, το οποίο είναι συνήθως πιο βλαβερό για τον οργανισμό. Οι ειδικοί δήλωσαν, επίσης, ότι η ανασκόπηση δεν ασχολήθηκε με τη δίαιτα γιο-γιο που συχνά συμβαίνει, όπου οι άνθρωποι θα υποβληθούν σε πολλούς κύκλους γρήγορης απώλειας βάρους και επαναπρόσληψής του.

Η Dr. Neha J. Pagidipati από το Duke Clinical Research Institute δήλωσε στο TCTMD ότι η μακροβιότητα αυτών των καρδιομεταβολικών αλλαγών δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρη. «Έτσι, δεν αποκομίζω απαραίτητα από αυτή τη μελέτη ότι δεν πειράζει να χάνετε βάρος και να το ξαναπαίρνετε», δήλωσε. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η ακραία απώλεια βάρους που συμβαίνει πολύ γρήγορα μπορεί να επιβαρύνει το μεταβολισμό σας.

Μια μελέτη του 2016 στο Obesity μελέτησε 14 διαγωνιζόμενους από το «The Biggest Loser», οι οποίοι έχασαν κατά μέσο όρο 60 κιλά, αλλά ξαναπήραν τα 40. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δραματική απώλεια βάρους τους προκάλεσε την επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας τους ως αντίδραση στην ακραία παρέμβαση, αλλά ο μεταβολισμός τους παρέμεινε αργός και μετά το τέλος της εκπομπής.

Πώς να διατηρήσετε το βάρος σας

Γυναίκα τρώει σαλάτα

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι οι άνθρωποι που διατηρούν με επιτυχία το βάρος τους τείνουν να τροποποιούν τις διατροφικές τους συνήθειες, αυξάνοντας παράλληλα τη σωματική τους δραστηριότητα. Προτείνει, επίσης, να θέσετε βραχυπρόθεσμους στόχους για να διατηρήσετε τον εαυτό σας εστιασμένο, ενώ σταδιακά εργάζεστε προς τους μακροπρόθεσμους στόχους. Πολλές εφαρμογές στις μέρες μας σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε την καθημερινή σας πρόσληψη τροφής, ώστε να γνωρίζετε τι είδους τρόφιμα τρώτε και γιατί.

Είναι, επίσης, εύκολο να τρώτε δύο μερίδες ενός συγκεκριμένου τροφίμου ταυτόχρονα, οπότε προσέξτε τις μερίδες του φαγητού σας ώστε να μην καταναλώνετε πολλές θερμίδες. Επίσης, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε μπισκότα, αλλά η αντικατάσταση από ένα υγιεινό σνακ λίγο πριν από το μπισκότο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις λιγούρες σας και να μείνετε χορτάτοι.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει, επίσης, τουλάχιστον 150 λεπτά κίνησης που αυξάνει τους καρδιακούς σας παλμούς. Βρείτε όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορείτε για να κινείστε λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην κάθεστε τόσο συχνά.