Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό γνωστό για την γεύση του, η οποία μοιάζει με εκείνη της καραμέλας γλυκόριζας. Χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα τσάι και στο μαγείρεμα κρεάτων, ενώ είναι ένα από τα πέντε μπαχαρικά της κινεζικής σκόνης πέντε μπαχαρικών. Στη Δύση, ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα δημοφιλές συστατικό στο αψέντι και τη σαμπούκα, καθώς και σε αρτοσκευάσματα όπως κέικ και πίτες.

Εκτός από την ιδιότητά του ως συστατικό για μια ποικιλία πιάτων, ο αστεροειδής γλυκάνισος κερδίζει τις εντυπώσεις και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, εξηγεί το Healthline. Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι πλούσιος σε υγιεινές ενώσεις όπως το λιμονένιο, το γαλλικό οξύ και η κερκετίνη, τα οποία ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητές του.

Έχοντας αποτελέσει βασικό συστατικό της κινεζικής ιατρικής εδώ και αιώνες, το συγκερκιμένο μπαχαρικό αρχίζει να κερδίζει έδαφος στη δυτική ιατρική τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα κύρια συστατικά της δημοφιλούς θεραπείας της γρίπης Tamiflu είναι ο αστεροειδής γλυκάνισος, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν, επίσης, ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό κατά ιογενών λοιμώξεων όπως ο απλός έρπης. Τώρα, όμως, ο αστεροειδής γλυκάνισος αρχίζει, επίσης, να αναδεικνύεται ως ένας δημοφιλής τρόπος για να διασφαλιστεί ένας καλός νυχτερινός ύπνος.

Ο αστεροειδής γλυκάνισος μπορεί να προάγει την ηρεμία

Γλυκάνισος

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ethnopharmacology, ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κινεζική θεραπεία για την αντιμετώπιση της αϋπνίας εδώ και αρκετό καιρό. Μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Chemical and Biochemical Sciences έδειξε ότι ο αστεροειδής γλυκάνισος αποτελεί μια μεγάλη πηγή μαγνησίου και αντιοξειδωτικών, τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην αποτελεσματικότητά του ως βοηθητικό για τον ύπνο. Επιπλέον, μπορεί να έχει την ικανότητα να ρυθμίζει ορισμένους νευροδιαβιβαστές και ορμόνες ώστε να προκαλεί ηρεμιστικά αποτελέσματα και να συμβάλλει στην προώθηση υγιών προτύπων ύπνου.

Ο αστεροειδής γλυκάνισος μπορεί, επίσης, να έχει οφέλη για τη διάθεση, όπως έδειξε μελέτη του 2017 στο Journal of Evidence Based Complementary Alternative Medicine. Η εν λόγω μελέτη έδειξε ότι το έλαιο γλυκάνισου είχε ηρεμιστική επίδραση σε ασθενείς που υπέφεραν από κατάθλιψη ως αποτέλεσμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Avicenna Journal of Phytomedicine αποκάλυψε ότι το εκχύλισμα σπόρων γλυκάνισου μπορεί να λειτουργήσει παρόμοια με το αντικαταθλιπτικό φλουοξετίνη, κοινώς γνωστό ως Prozac, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο γλυκάνισος μπορεί να έχει αξία στη διαχείριση της κατάθλιψης.

Μελετήστε τα αποτελέσματα πριν πέσετε για ύπνο

Κοπέλα κοιμάται αγκαλιά με ένα μαξιλάρι

Όπως κάθε φάρμακο, βιταμίνη ή συμπλήρωμα, όμως, μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες από τον αστεροειδή γλυκάνισο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, ερευνητές στη Γερμανία έδειξαν ότι άτομα με ευαισθησία στον αστεροειδή γλυκάνισο μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση στην οσελταμιβίρη, γνωστή και ως Tamiflu.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές, σύμφωνα με το WebMD, για βρέφη και ενήλικες που επηρεάστηκαν από επιληπτικές κρίσεις και εμετό μετά την κατανάλωση τσαγιού με αστεροειδή γλυκάνισο. Τα άτομα που λαμβάνουν αστεροειδή γλυκάνισο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μερικές φορές μπορεί να συγχέεται με τον ιαπωνικό αστεροειδή γλυκάνισο, ο οποίος είναι δηλητηριώδης.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Chromatography, η κατανάλωση αστεροειδούς γλυκάνισου που αναμείχθηκε ακούσια με στοιχεία ιαπωνικού αστεροειδούς γλυκάνισου θα μπορούσε να προκαλέσει παραισθήσεις, ναυτία και επιληψία. Δεδομένης, λοιπόν, της πιθανότητας τοξικών παρενεργειών κατά την κατανάλωση ιαπωνικού αστεροειδούς γλυκάνισου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε προϊόντα αστεροειδούς γλυκάνισου.