Το γιορτινό τραπέζι απαιτεί αρκετή προετοιμασία, εντυπωσιακές συνταγές, μεγάλες ποσότητες. Δεν είναι και λίγα. Οι συνταγές πάνω κάτω κλασικές και δοκιμασμένες: γεμιστή γαλοπούλα, δίπλες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες αποτελούν τους κλασσικούς γευστικούς «θαμώνες» του τραπεζιού. Βρήκαμε τις καλύτερες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και σας τις παραθέτουμε για να διαλέξετε αυτές που σας ταιριάζουν περισσότερο. Καλη επιτυχία!

Γαλοπούλα με γέμιση

Το κλασσικότερο οικογενειακό πιάτο για τα Χριστούγεννα, είναι η γαλοπούλα με τη γέμιση. Από τις παραλλαγές που γνωρίζουμε αυτή είναι η πιο διαδεδομένη.

Συστατικά:

Μια γαλοπούλα 3- 4 κιλά
4-5 φρέσκα κρεμμύδια
1 φλυτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
Άνιθο
200 γρ.κουκουνάρι (προαιρετικά)
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
Τα συκωτάκια της γαλοπούλας
6-8 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
Αλάτι
Πιπέρι

Οδηγίες:
Για τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τα συκωτάκια του κοτόπουλου και τα σωτάρουμε σε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι. Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνιθο, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Σβήνουμε με ένα φλιτζάνι λευκό κρασί. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και βγάζουμε από το μάτι.
Για τη γαλοπούλα:
Πλένουμε τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνουμε, την αλοίφουμε με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, λεμόνι και μουσταρδα και εν συνεχεία προσθέτουμε με ένα κουτάλι στην κοιλιά της την γέμιση. Τη ράβουμε και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, σε βαθύ ταψί με λάδι λεμόνι και 2 ποτήρια νερό. Την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C τόση όσο είναι και τα κιλά της. (2 ½ κιλά – 2 ½ ώρες). Αν θέλουμε προσθέτουμε και πατάτες και 2 ποτήρια νερό 1 ώρα και 45 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Σαλάτα με σπανάκι και ρόδι

Μία αγαπημένη και πρωτότυπη σαλάτα, δροσερή και θρεπτικιά, ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι.

Συστατικά:
400 – 500 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού
μισό ρόδι
2 κουτ σούπας σουσάμι
1 κουτ. σούπας μπαλσάμικο ξύδι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, άσπρο πιπέρι

Οδηγίες:

Πλένετε πολύ προσεχτικά τα φύλλα του σπανακιού ώστε να καθαρίσουν καλά χωρίς να σπάσουν. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα βάζετε σε σαλατιέρα. Kαθαρίζετε το ρόδι και κρατάτε τα σπόρια. Τα προσθέτετε στη σαλάτα. Kαλοκαβουρδίζετε το σουσάμι και το προσθέτετε κι αυτό. Αναμιγνύετε σε βαζάκι καλά το ξύδι, το αλάτι, το λάδι και το πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα.

Αχλάδια «ποσέ» σε κόκκινο κρασί

Ένα όμορφο και εντυπωσιακό επιδόρπιο που θα σας ενθουσιάσει, με σχετικά χαμηλές θερμίδες.

Συστατικά:
8 μεγάλα σφιχτά αχλάδια
2 ½ φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
4 φλιτζάνια ξηρό κόκκινο κρασί
6 καρφάκια γαρίφαλο
Φλούδα από ένα λεμόνι
2 ξυλαράκια κανέλα

Οδηγίες:

Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και τα αφήνουμε μόνο με το κοτσάνι. Τα μεταφέρουμε σ΄ένα βαθύ πυρίμαχο όρθια με τα κοτσάνια προς τα πάνω. Τα πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη και τα περιχύνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα γαρίφαλα, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα. Τοποθετούμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C και ψήνουμε τα αχλάδια για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε προσεκτικά τα αχλάδια από το κρασί και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Ξαναγυρνάμε το σκεύος στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα υγρά να γίνουν σιρόπι. Αφαιρούμε τα γαρίφαλα, τη φλούδα και την κανέλα, περιχύνουμε με το σιρόπι και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Δίπλες

Γνωστές σε όλους μας και αγαπημένες, οι δίπλες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου – και όχι μόνο- τραπεζιού.

Συστατικά για 30-35 δίπλες:

Για τη ζύμη:
2 αυγά
2 κρόκοι αυγού
1/4 του κουταλιού σόδα
Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού
½ πορτοκάλι, τον χυμό
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
1 και 3/4 της κούπας αλεύρι σκληρό
Για το τηγάνισμα :
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Για το πασπάλισμα :
Κανέλα
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Οδηγίες:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τους κρόκους με τη σόδα και το αλάτι, επί 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια. Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο 2 με 3 ώρες. Πασπαλίζουμε τον πάγκο όπου θα δουλέψουμε με αλεύρι, αλευρώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή την βέργα σε πολύ λεπτά φύλλα (αν η ζύμη κολλάει, δεν προσθέτουμε αλεύρι, για να γίνουν οι δίπλες μας αφράτες.

Αλευρώνουμε μόνο τα χέρια μας και τον πάγκο). Κόβουμε τα φύλλα με ροδελάκι σε λωρίδες φάρδους 6 εκ. και μήκους 15 εκ. Τις αραδιάζουμε στον πάγκο, τις σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μην στεγνώσουν, και τοποθετούμε από πάνω άλλες λωρίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Clementine fizz κοκτέιλ

Ένα κοσμοπολίτικο γιορτινό κοκτέιλ που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Συστατικά:

Χυμός από 12 μανταρίνια
6 κουταλιές Campari
1 μπουκάλι αφρώδες Ιταλικό κρασί Prosecco πολύ παγωμένο

Οδηγίες:

Χωρίζουμε το χυμό των μανταρινιών σε 6 ποτήρια σαμπάνιας. Προσθέτουμε από μία κουταλιά της σούπας Campari. Γεμίζουμε μέχρι πάνω με Prosecco και σερβίρουμε. Στην υγειά σας!

Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει. Παίρνουμε με την πηρούνα μία λωρίδα. Τη βυθίζουμε στο λάδι, τυλίγοντάς την και την τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες λωρίδες. Τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Περιχύνουμε με το σιρόπι τις δίπλες και πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα. Καλή όρεξη!

Πηγή: in2life.gr