Είναι γεγονός ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με την υγεία της καρδιάς, τη βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη και τα χαμηλότερα ποσοστά άνοιας. Οι ξηροί καρποί αποτελούν, επίσης, καλή πηγή πρωτεϊνών, ακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε, ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, ορισμένοι ξηροί καρποί προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την υγεία από άλλους. Το Healthline απαριθμεί τα αμύγδαλα -ένας δημοφιλής ξηρός καρπός που βρίσκεται στα πάντα, από το αλεύρι αμυγδάλου μέχρι το γάλα αμυγδάλου- ως ένα από τα πιο θρεπτικά είδη.

αμύγδαλα

Εκτός από τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την καλή πηγή φυτικών ινών, τα αμύγδαλα υποστηρίζουν, επίσης, ένα υγιές έντερο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Anaerobe. Επιπλέον, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research πρότεινε ότι ο ξηρός καρπός μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης του δέρματος σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Η έρευνα του 2022 μελέτησε, επίσης, μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μικρής ποσότητας αμυγδάλων -μεταξύ 30 και 50 γραμμαρίων- και της ρύθμισης της όρεξης. Δείτε, λοιπόν, τι βρήκε η μελέτη και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την προσπάθεια που κάνετε για απώλεια βάρους.

Η σχέση μεταξύ αμυγδάλων και όρεξης είναι περίπλοκη

γυναίκα τρώει αμύγδαλα

Σε μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, οι ερευνητές μελέτησαν την κορεστική δράση των αμυγδάλων παρατηρώντας τις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών των συμμετεχόντων και την κατανάλωση τροφής. Σε μια ομάδα δόθηκαν μερικά αμύγδαλα, ενώ σε μια άλλη ομάδα δόθηκε μια μπάρα σνακ που περιείχε περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τους ξηρούς καρπούς. Στη συνέχεια, δόθηκε στους συμμετέχοντες πρόσβαση σε έναν μπουφέ όπου μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 30 λεπτών.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε στον μπουφέ μεταξύ των δύο ομάδων, ενώ οι καταναλωτές αμυγδάλων δεν ανέφεραν, επίσης, ότι αισθάνονταν λιγότερο πεινασμένοι από τους συνομηλίκους τους στη μελέτη. Ωστόσο, ορισμένες ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα διέφεραν. Συγκεκριμένα, οι ορμόνες κορεσμού ήταν υψηλότερες στην ομάδα των αμυγδάλων από ό,τι στην ομάδα των σνακ.

Παρόλο που τα αμύγδαλα επηρέασαν τις ορμόνες που υπαγορεύουν την πείνα και το πόσο τρώμε, οι συμμετέχοντες έφαγαν παρόμοια ποσότητα φαγητού είτε τους έδιναν αμύγδαλα είτε κάποιο άλλο σνακ. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τα οφέλη που προσφέρουν τα αμύγδαλα.

Οι ερευνητές, όμως, σημειώνουν ορισμένους περιορισμούς στην εργασία τους, όπως το γεγονός ότι επικεντρώθηκαν σε συμμετέχοντες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία και ότι δεν μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal, έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αμυγδάλων και της ύπαρξης χαμηλότερου ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και σωματικών διαστάσεων.

Οπότε, καταλήγει το δημοσίευμα, μπορείτε να απολαύσετε μια χούφτα αμύγδαλα για να βοηθήσετε την προσπάθειά σας ως προς την απώλεια βάρους -απλά φροντίστε να κάνετε υγιεινές επιλογές και κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ειδικά όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε ή να χάσετε επιπλέον κιλά.