Από το πλατινέ ξανθό μέχρι το τολμηρό κόκκινο κεράσι, μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας σχεδόν σε όποιο χρώμα θέλετε στις μέρες μας. Το καστανό μέλι, το σιωπηλό καστανό και το παγωμένο ασημί ήταν μεταξύ των trendy χρωμάτων μαλλιών το 2022, σύμφωνα με το Good Housekeeping, αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο δημοφιλές είναι το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας;

Ακριβώς όπως και με τη βαφή μαλλιών, τα φυσικά μαλλιά μπορούν να έρθουν σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις, αλλά το News-Medical.net υποστηρίζει ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά φυσικά (από τη γέννηση) χρώματα μαλλιών: καστανό, ξανθό, μαύρο και κόκκινο. Το χρώμα των μαλλιών μας καθορίζεται από τα γονίδιά μας, αλλά, πιο συγκεκριμένα, καθορίζεται από την ποσότητα της μελανίνης (χρωστική ουσία) σε αυτά τα γονίδια, όπως εξηγεί το MedlinePlus. Μπορείτε, όμως, να μαντέψετε ποιο χρώμα μαλλιών είναι το πιο συνηθισμένο και ποιο το πιο σπάνιο;

Το 70% των ανθρώπων γεννιούνται με το ίδιο χρώμα μαλλιών

Σύμφωνα με το thelist.com, περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μαύρα μαλλιά, ενώ πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το World Population Review, το 85% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μαύρα μαλλιά, ενώ το 11% έχουν καστανά μαλλιά.

Εκτός των ΗΠΑ, τα δεδομένα είναι παρόμοια. Οι περισσότεροι κάτοικοι στην Αφρική και την Ασία έχουν, επίσης, μαύρα ή καστανά μαλλιά. Η Ρωσία, η Γαλλία και η Ελβετία έχουν, επίσης, περιοχές όπου οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μαύρα μαλλιά, ενώ στη Λατινική Αμερική θα βρείτε περισσότερα από τα ίδια.

Το ξανθό έρχεται στην τρίτη θέση της λίστας με τα πιο συνηθισμένα χρώματα μαλλιών. Σύμφωνα με το Inc., «μόνο το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει φυσικά ξανθά μαλλιά». Αν ανήκετε σε αυτό το 2%, αυτό σημαίνει ότι γεννηθήκατε με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαιομελανίνης από ό,τι ευμελανίνης, όπως εξηγεί το MedlinePlus.

Το κόκκινο είναι το σπανιότερο χρώμα μαλλιών στον κόσμο

Κοκκινομάλλα γυναία

Αν γεννηθήκατε με κόκκινα μαλλιά, συγχαρητήρια: το χρώμα των μαλλιών σας είναι το σπανιότερο χρώμα στον κόσμο, το οποίο αισθάνεστε σαν κάτι που πρέπει να γιορτάσετε, έτσι δεν είναι; Η Daily Mail υποστηρίζει ότι «λίγο πάνω από το 0,5% (1 στους 200) έχει κόκκινα μαλλιά, δηλαδή σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι». Αν και πρόκειται για μικρό αριθμό, πολλές διασημότητες είναι φυσικές κοκκινομάλλες, όπως η Έμμα Στόουν, η Σοφί Τέρνερ και η Τζούλια Ρόμπερτς, εξηγεί το Elle.

Όπως εξηγεί το News-Medical.net, οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά είναι πιο συνηθισμένοι στην Ιρλανδία και τη Βρετανία, ενώ από την άλλη το World Population Review υποστηρίζει ότι η χώρα όπου θα βρείτε τους περισσότερους φυσικούς κοκκινομάλληδες είναι η Σκωτία -το 13% του πληθυσμού της Σκωτίας γεννήθηκε με κόκκινα μαλλιά. 

Το Live Science ισχυρίζεται ότι ο λόγος που αυτό το χρώμα είναι τόσο σπάνιο είναι ότι το γονίδιο της κοκκινομάλιας είναι υπολειπόμενο, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν δύο αντίγραφά του στο DNA για να γεννηθεί ένα μωρό με κόκκινα μαλλιά. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι ένα ζευγάρι χωρίς κόκκινα μαλλιά θα μπορούσε να γεννήσει ένα παιδί με κόκκινα μαλλιά, αφού είναι δυνατόν οι άνθρωποι να φέρουν το γονίδιο να μην το μεταβιβάσουν στην αμέσως επόμενη γενιά.

Το μαύρο και το καστανό, λοιπόν, είναι τα πιο συνηθισμένα χρώματα μαλλιών στον κόσμο, ακολουθούμενα από το ξανθό και το κόκκινο. Και αν αναρωτιέστε για τα λευκά μαλλιά, με εξαίρεση όσους γεννιούνται με αλμπινισμό, οι άνθρωποι συνήθως δεν γεννιούνται με λευκά μαλλιά, σύμφωνα με το NHS. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, τα μαλλιά μπορούν να γίνουν λευκά με την ηλικία, αφού τα κύτταρα της χρωστικής πεθάνουν, όπως εξηγεί το Healthline.