Η 26χρονη Audra Fitzgerald παντρεύτηκε πρόσφατα και διχάζει το διαδίκτυο με την επιλογή της να μην χρησιμοποιεί τη λέξη «σύζυγος» την οποία θεωρεί σεξιστική. Όπως εξήγησε σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok και έχει γίνει viral,  θα χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο «wer» που σημαίνει άνδρας για να αναφέρεται στον σύντροφό της, Andrew, με τον οποίο ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου.

Η Audra, που είναι digital analyst με πτυχίο στη γλωσσολογία, ανέβασε στο TikTok το βίντεο με τις ενστάσεις της για τον όρο «σύζυγος» λίγο μετά τον γάμο της και έχει πάνω από 1,2 εκατ. views.

«Δεν μου αρέσει η λέξη “σύζυγος” γιατί έχει τις ρίζες της στον σεξισμό και σημαίνει “αυτός που έχει τον έλεγχο του σπιτιού» δήλωσε η Fitzgerald σε συνέντευξή της στο South West News Service.

«Έχω δεχτεί τρελές αντιδράσεις στο βίντεο, ο κόσμος το πήρε πολύ σοβαρά”» εξομολογείται η 26χρονη. «Τα περισσότερα σχόλια ήταν από άνδρες που έκαναν mansplaining για το πώς λειτουργεί η γλώσσα. Πρόκειται για ομοφοβικά και μισογυνικά σχόλια, στα οποία αποκαλούσαν τον σύζυγό μου “γυναίκα”» συνεχίζει η Audra.

Πράγματι, όπως αναφέρει η New York Post, χιλιάδες σχόλια είναι επικριτικά και περιγράφουν την Fitzgerald ως «γελοία», «υπερβολική» και «θλιβερή ύπαρξη». «Οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν κάτι για να προσβληθούν» σχολιάζει ένας χρήστης. «Είναι όντως τόσο σοβαρό θέμα;» σχολιάζει ένας άλλος, με έναν τρίτο να της λέει με σαρκασμό: «πρέπει να είσαι η ψυχή των πάρτι»!

Ωστόσο, ο σύζυγός της, όπως λέει η Audra, δεν «μασάει» από τα σχόλια και υποστηρίζει σθεναρά τις φεμινιστικές της απόψεις μετά από οκτώ χρόνια σχέσης.

Ωστόσο, η λέξη «σύζυγος» είναι μόλις μία από τις πολλές «προβληματικές» λέξεις, όπως της χαρακτηρίζει η Fitzgerald, της οποίες αρνείται να χρησιμοποιήσει, όπως το «σκύλα» και το «μου@@@@».

Βέβαια,  εξηγεί ότι  λέξεις και φράσεις που μπορεί να είναι προσβλητικές υπάρχουν και για τους άνδρες – όπως «δεν έχεις αρχ@@@», «γίνε άντρας» και «αδελφή» τις οποίες επίσης αρνείται να χρησιμοποιήσει.

«Επιλέγω αν θα χρησιμοποιήσω λέξεις ή όχι με βάση το αν κάνουν ζημιά στην κοινωνία» εξηγεί η Audra Fitzgerald.

Η ακτιβίστρια πρόσθεσε ότι εξεπλάγη που το βίντεό της με τη λέξη «σύζυγος» έγινε viral, αλλά χαίρεται που πολλοί χρήστες γνωρίζουν πλέον την πατριαρχική ετυμολογία της λέξης.

«Η λέξη “σύζυγος” δεν κάνει στην πραγματικότητα μεγαλύτερη ζημιά στην κοινωνία, αλλά θέλω οι άνθρωποι να γνωρίζουν τις πατριαρχικές της ρίζες» καταλήγει.