Η ιδέα ότι οι μυρωδιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ευεξίας δεν είναι καινούργια. Έρευνες δείχνουν ότι η εισπνοή φυτικών αρωμάτων έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία για την καταπολέμηση του στρες και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, αναφέρει η Αμερικανική Χημική Εταιρεία.

Έκτοτε, έχουμε βρει τρόπους πώς να εμφιαλώνουμε αυτά τα οφέλη με αρωματικά αφρόλουτρα σώματος, σπρέι, αιθέρια έλαια και πολλά άλλα. Αν είστε οπαδός της αρωματοθεραπείας, λοιπόν, αλλά εξακολουθείτε να στριφογυρίζετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα νέο αρωματικό προϊόν στη συλλογή σας.

Τι είναι το αρωματικό σπρέι μαξιλαριού

Το σπρέι μαξιλαριού δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παρασκεύασμα αιθέριων ελαίων που πιστεύεται ότι προκαλεί αισθήματα χαλάρωσης, εξηγεί το Healthline. Ένας γρήγορος ψεκασμός στο κρεβάτι σας και μπορεί να βρεθείτε στη χώρα των ονείρων πριν το καταλάβετε. Αν και το σπρέι μαξιλαριού δεν έχει γίνει ακόμη αντικείμενο επιστημονικής μελέτης όσον αφορά άμεσα τον ύπνο, η αρωματοθεραπεία σίγουρα έχει γίνει.

«Η αρωματοθεραπεία μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να επιβραδύνει τα εγκεφαλικά μας κύματα από τα ιδιαίτερα ενεργά κύματα ”βήτα” και “άλφα” στα κύματα “θήτα” -το τελευταίο είναι το ίδιο μοτίβο που παρουσιάζουμε κατά το διαλογισμό», εξηγεί η ειδικός σε θέματα ύπνου Olivia Arezzolo στο Verywell Mind.

Τα συστατικά που πρέπει να υπάρχουν στο σπρέι μαξιλαριού για καλύτερα αποτελέσματα

Έλαιο λεβάντας

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η λεβάντα. «Μεταξύ των συστατικών [του σπρέι μαξιλαριού], η λεβάντα είναι ίσως το συστατικό που έχει μελετηθεί περισσότερο και έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με ευνοϊκά αποτελέσματα ύπνου», δήλωσε στο Healthline η ερευνήτρια ύπνου Dr. Rebecca Robbins. Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη του 2008, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire έθεσαν ως στόχο να δημιουργήσουν αυτό που ονόμασαν «το πιο χαλαρωτικό δωμάτιο του κόσμου», στο οποίο βάζανε τους επισκέπτες να ξαπλώνουν σε μαξιλάρια με άρωμα λεβάντας, προκειμένου να μειώσουν το στρες.

Αλλά γιατί να μείνετε σε σπρέι μαξιλαριών που περιέχουν μόνο ένα αιθέριο έλαιο; Το περγαμόντο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα της λεβάντας και άλλων ελαίων όταν πρόκειται για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, σημειώνει το Healthline. Σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine, οι ερευνητές μούσκεψαν μπαλάκια βαμβακιού με λεβάντα, υλάνγκ υλάνγκ και περγαμόντο και τα τοποθέτησαν δίπλα σε καρδιοπαθείς ενώ κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια πέντε νυχτών. Εκείνοι που έλαβαν τη θεραπεία με αρωματοθεραπεία παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων λιγότερων επισκέψεων στην τουαλέτα και λιγότερου κρυολογήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για το άρωμα του μαξιλαριού σας, οποιαδήποτε μυρωδιά που προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας μπορεί να είναι αρκετή. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας, οι ευχάριστες μυρωδιές, όπως τα τριαντάφυλλα, προκάλεσαν πιο θετική ανάκληση ονείρων από τους συμμετέχοντες στον ύπνο από ό,τι οι δυσάρεστες μυρωδιές.