Αν και είναι γνωστό ότι πρέπει να τηρείτε τις οδηγίες και να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα μακιγιάζ μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία στη συσκευασία τους, πολλές είναι οι γυναίκες που συχνά, αν όχι σχεδόν πάντα, κάτι τέτοιο δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cosmetic Science, σχεδόν το 98% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε ληγμένα προϊόντα μακιγιάζ. Πόσο ρίσκο πραγματικά παίρνετε όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους;

Προϊόντα μακιγιάζ

Τι διάρκεια ζωής έχουν τα περισσότερα προϊόντα μακιγιάζ

Τα προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος που δεν έχουν ανοιχτεί έχουν γενικά διάρκεια ζωής δύο έως τρία χρόνια, εάν φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος, σημειώνει το Healthline. Όταν, όμως, ανοιχτούν το ρολόι αρχίζει να μετράει αντίστροφα. Μόλις εκτεθούν στον αέρα, τα προϊόντα εκτίθενται συχνά σε βακτήρια -τόσο από το περιβάλλον όσο και από τον χρήστη (ειδικά τα χέρια ή τα δάχτυλα). Διαφορετικά προϊόντα έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμα, αλλά γενικά δεν υπερβαίνουν τους 18 μήνες (και λιγότερο για προϊόντα ματιών όπως μάσκαρα και eyeliner).

Προϊόντα μακιγιάζ

Τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ που έχουν λήξει

Η χρήση ληγμένων προϊόντων μακιγιάζ μάλλον δεν θα σας σκοτώσει. Ως επί το πλείστον, τα προϊόντα μακιγιάζ που έχουν λήξει δεν λειτουργούν τόσο καλά ή δεν εφαρμόζονται τόσο εύκολα. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε τεχνικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνετε κιόλας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bustle, τα συντηρητικά στο μακιγιάζ θα διασπαστούν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, καθιστώντας πιο πιθανή την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για προϊόντα φυτικής προέλευσης και για εκείνα που φέρουν την ένδειξη «όλα φυσικά», καθώς είναι πιο πιθανό να έχουν συστατικά φιλικά προς την ανάπτυξη τέτοιων στοιχείων, εξηγεί το healthdigest.com.

Ρουζ

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να πετάτε οτιδήποτε μυρίζει ή φαίνεται από μακριά ότι κάτι δεν πάει καλά. Σύμφωνα με τον FDA, αποτελεί, επίσης, καλή ιδέα να αντικαταστήσετε τα προϊόντα μακιγιάζ μετά από κάποιο κρυολόγημα, μολύνσεις χειλιών ή ματιών για να αποφύγετε την επανεισαγωγή βακτηρίων. Τέλος, αν μπορείτε να επιλέγετε μόνο ένα πράγμα για να το αντικαθιστάτε συχνά, αυτό ας είναι η μάσκαρα σας και άλλα προϊόντα ματιών, καθώς τα μάτια είναι το πιο ευάλωτο σημείο του προσώπου.