Το σαφράν, το μπαχαρικό που στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστό και ως κρόκος Κοζάνης, αποτελεί γευστική προσθήκη στη μαγειρική με σήμα κατατεθέν του τη χαρακτηριστική χρυσαφένια απόχρωση που δίνει οπουδήποτε προστεθεί –από φαγητά μέχρι και ροφήματα. Γνωρίζατε, ωστόσο, ότι το σαφράν, που προέρχεται από τους αποξηραμένους στήμονες του λουλουδιού Crocus sativus, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά ευεργετικό αν χρησιμοποιηθεί τοπικά στο δέρμα -και μάλιστα με περισσότερους από έναν τρόπους;

Προϊόντα περιποίησης με σαφράν

Σαφράν: Ποια τα οφέλη του για το δέρμα

«Ως συστατικό περιποίησης του δέρματος, τα οφέλη του είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του», εξηγεί στο womenshealthmag.com η δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη Hadley King. «Το σαφράν είναι πλούσιο σε καροτενοειδή που μπορεί να παίξουν ρόλο στην αποκατάσταση της βλάβης, βοηθώντας το δέρμα να ανακάμψει από το καθημερινό οξειδωτικό στρες, ενώ μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και να βοηθήσει τις πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα».

Το σαφράν χρησιμοποιήθηκε στις πρακτικές της Αγιουρβέδα από την αρχαιότητα για την περιποίηση του δέρματος καθώς και για πολλά άλλα πράγματα, από την ψυχική υγεία μέχρι την τόνωση της όρεξης και την προώθηση του ύπνου, αναφέρει το womenshealthmag.com.

Σαφράν και κρέμα με σαφράν

Όσον αφορά στην περιποίηση της επιδερμίδας, το σαφράν χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει τα σημάδια γήρανσης αυξάνοντας την κυκλοφορία, κάνοντας το δέρμα πιο απαλό και βελτιώνοντας την ερυθρότητα ή τις σκούρες κηλίδες στο πρόσωπο που προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη ή την εφηβεία. «Το σαφράν βοηθά, επίσης, να σταματήσει η παραγωγή λιπαρότητας σε δέρμα με τάση ακμής επειδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το σμήγμα (έλαιο) από τους πόρους», εξηγεί στο womenshealthmag.com η Shivangi Tripathi, ιδιοκτήτρια της Mata Ayurveda, μιας ολιστικής μάρκας περιποίησης μαλλιών και ομορφιάς.

Σαφράν σε μπουκαλάκι

Σαφράν: Πώς να αποκομίσετε τα οφέλη του  

Για να αποκομίσετε όλες τις αναζωογονητικές ιδιότητες του σαφράν, το womenshealthmag.com συνιστά να το αναζητήσετε σε προϊόντα που δεν αφήνουν το κρόκο, όπως ορούς και κρέμες, ενώ τόσο τα έλαια όσο και οι μάσκες σαφράν μπορούν, επίσης, να είναι αποτελεσματικά. Αν και το σαφράν γενικά είναι ένα συστατικό που είναι συμβατό με το δέρμα των περισσότερων ανθρώπων, οι αλλεργίες ή οι ευαισθησίες είναι πιθανές, οπότε ξεκινήστε αργά με οποιαδήποτε νέα προϊόντα με βάση το σαφράν για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.