Σχεδόν κάθε είδους λαχανικό είναι καλό για την υγεία σας. Αλλά υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα λαχανικά που έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ότι σας βοηθάνε να χάσετε βάρος. Μάλιστα, σύμφωνα με το thehealthy.com μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τις απαγορευμένες απολαύσεις και να αποτελέσουν ιδανικά υποκατάστατα με λιγότερες θερμίδες.

Κολοκυθάκια

Τα «zoodles» κολοκυθιού (από τα noodles και το z από την αγγλική λέξη για το κολοκυθάκι zucchini) είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο των noodles. Είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και ιδανικά ως επιλογή χωρίς γλουτένη, αναφέρει η διαιτολόγος Kristine van Workum στο thehealthy.com. Ένα μεσαίο κολοκύθι (με τη φλούδα) έχει περίπου 33 θερμίδες, δύο γραμμάρια φυτικών ινών και 58% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής για τη βιταμίνη C.

Κουνουπίδι

κουνουπίδι

Όταν λαχταράτε αμυλούχες πατάτες υψηλότερων θερμίδων ή λευκό ρύζι, σκεφτείτε να τα αντικαταστήσετε με κουνουπίδι, στην πιο εναλλακτική εκδοχή του, ωστόσο. Για παράδειγμα, μπορείτε να μετατρέψετε το κουνουπίδι σε κρούστα πίτσας, ρύζι κουνουπιδιού ή να αντικαταστήσετε το ήμισυ των πατατών σε μια συνταγή για πουρέ πατάτας. Θα εξοικονομήσετε θερμίδες και υδατάνθρακες, καθώς και περισσότερες φυτικές ίνες προς τον καθημερινό σας στόχο κάνοντας την αλλαγή, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα λαχανικά για απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, το μισό φλιτζάνι λευκό ρύζι έχει περίπου 100 θερμίδες, 23 γραμμάρια υδατανθράκων και καθόλου φυτικές ίνες. Αντιθέτως, το κουνουπίδι έχει μόνο πέντε γραμμάρια υδατάνθρακες, 27 θερμίδες και δύο γραμμάρια φυτικές ίνες. Επιπλέον, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ.

Παντζάρια

παντζάρια

Χωρίς καμία δόση πλάκας, τα παντζάρια θα μπορούσαν να περιορίσουν την επιθυμία σας για γλυκό. Είναι ένα φυσικά γλυκό λαχανικό με ρίζες και στην πραγματικότητα, τα παντζάρια μπορούν να βοηθήσουν στις προσπάθειές σας για καύση λίπους όταν πρόκειται να ασκηθείτε. «Έχει γίνει κάποια έρευνα για τα παντζάρια και τις αθλητικές επιδόσεις», λέει ο Van Workum. Τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια μπορούν να βελτιώσουν την αντοχή και είναι υψηλά σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με το περιοδικό Nutrients. Ακόμη κι αν τα παντζάρια θεωρούνται αμυλούχα λαχανικά, εξακολουθούν να είναι επτά γραμμάρια χαμηλότερα σε υδατάνθρακες από τις πατάτες και μισό φλιτζάνι τους περιέχει μόλις 38 θερμίδες. Εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα, ωστόσο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τα φάτε, καθώς περιέχουν οξαλικό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ουρική αρθρίτιδα.

Μανιτάρια

μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν την εξής εξαιρετική ιδιότητα. Έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο γευστικό προφίλ, που τα καθιστά μια εύκολη προσθήκη στα γεύματά σας, προς αντικατάσταση για παράδειγμα του μπιφτεκιού στο μπέργκερ σας, καθώς και ένα από τα καλύτερα λαχανικά για απώλεια βάρους. Σκεφτείτε ότι ένα φλιτζάνι μανιταριών ισοδυναμεί με περίπου 19 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι μοσχαρίσιου κρέατος (85% άπαχο) είναι περίπου 215 θερμίδες! Μια τεράστια διαφορά για να μην κάνετε την αντικατάσταση!