Η υιοθέτηση τριών συνηθειών μπορεί να φανεί ωφέλιμη στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια έρευνα. Πρόκειται για την συστηματική άσκηση, την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, αλλά και τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μελετητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στην Νέα Υόρκη, σε έρευνα που συμμετείχαν 85.000 γυναίκες ηλικίας πάνω από 50 ετών. Οι ερευνητές, αφού ξεχώρισαν τις γυναίκες που είχαν οικογενειακό ιστορικό από αυτές που δεν είχαν, παρακολούθησαν τις περίπου 2.000 γυναίκες που προσβλήθηκαν με διηθητικό καρκίνο του μαστού στα πεντέμισι χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Οι εθελόντριες που είχαν οικογενειακό ιστορικό και ακολούθησαν τις τρεις συνήθειες, εμφάνισαν καρκίνο ετησίως 6 ανά 1.000, ενώ χωρίς την τήρηση των συνηθειών προσβλήθηκαν 7 ανά 1.000. Αντιστοίχως, στις εθελόντριες χωρίς ιστορικό ο μέσος όρος για όσες ακολούθησαν τις συνήθειες ανήλθε στις 3,5 ανά 1.000, ενώ χωρίς τις συνήθειες ο ίδιος αριθμός ανήλθε στις 4,6 ανά 1.000 γυναίκες.
 

O καρκίνος του μαστού αποτελεί το 16% των συνολικών περιστατικών καρκίνου στις γυναίκες, κατατάσσοντάς τον στην πρώτη θέση. Ειδικότερα, κάθε γυναίκα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να τον εκδηλώσει.