Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός μικρού κοριτσιού. Όλα είναι άγνωστα και μοιάζουν τρομακτικά.

Είναι όμως απολύτως φυσιολογικά.

Τώρα, επιστήμονες από το Κέμπριτζ προειδοποιούν ότι η ηλικία που εμφανίζεται η έμμηνος ρύση στα κορίτσια, μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του μαστού.

Η νέα αυτή έρευνα από ερευνητές, ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, υποστηρίζει ότι η πρόωρη εφηβεία σε ένα κορίτσι και η ηλικία που φτάνει στην αναπαραγωγική ωριμότητα καθορίζεται από το γονέα που έχει κληρονομήσει κάποια συγκεκριμένα γονίδια.

Τα γονίδια αυτά (imprinted genes) είναι ένα σετ γονιδίων που προέρχονται από έναν μόνο από τους δύο γονείς και ως εκ τούτου η δραστηριότητά τους διαφέρει, ανάλογα με το «γονέα-προέλευσης».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για γενετικές έρευνες γύρω από τη σύνδεση της πρόωρης εφηβείας με την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ασθενειών μετέπειτα στη ζωή μιας γυναίκας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα και το DNA περισσοτέρων από 180.000, προκειμένου να βρουν ποιες γενετικές παραλλαγές καθορίζουν πότε ένα κορίτσι φτάνει στην αναπαραγωγική ωριμότητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.