Η γοητεία καθορίζεται… προγεννητικά!

Τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και ο ρόλος τους


ΓΥΝΑΙΚΑ
11:49
25/10/2010
Η γοητεία καθορίζεται... προγεννητικά!
loading

Βιολογική φαίνεται πως είναι η απάντηση (και) στο ερώτημα γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο γοητευτικοί και σέξι σε σχέση με άλλους.

Έρευνα του πανεπιστημίου του New Mexico δείχνει μάλιστα πως η γοητεία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό προγεννητικά, από τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στο οποίο υποβάλλεται ο οργανισμός. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που «βαθμολογούνται» από τις γυναίκες ως πιο ελκυστικοί από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης έχουν τα μικρότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον οργανισμό τους.

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως καθώς τα κύτταρα χρησιμοποιούν οξυγόνο για να παράγουν ενέργεια, παράλληλα δημιουργούν ελεύθερες (χημικές) ρίζες, ασταθή μόρια που αντιδρούν χημικά με άλλα μόρια και προκαλούν βλάβες στο κύτταρο, γνωστές ως οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες θεωρείται σημαντική αιτία γενετικών μεταλλάξεων και παίζει ρόλο επίσης στη γήρανση του σώματος και στην πρόκληση διαφόρων ασθενειών, όπως του καρκίνου.

Η υπερπαραγωγή οξειδωτικού στρες οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στο κάπνισμα της εγκύου μητέρας, σε μολύνσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και σε άλλα προβλήματα της εγκύου, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η νέα έρευνα μελέτησε άνδρες ηλικίας 18 έως 38 ετών και διαπίστωσε ότι όσο μικρότερο είναι το επίπεδο οξειδωτικού στρες (που υπολογίστηκε από διάφορους δείκτες), τόσο πιο γοητευτικός θεωρείται κάποιος από τις γυναίκες. Ακόμα και άνδρες που είχαν λιγότερο συμμετρικά σώματα- κάτι που θεωρείται βασικός παράγων γοητείας για το άλλο φύλο αλλά είχαν παράλληλα μικρό οξειδωτικό στρες, «βαθμολογήθηκαν» ως πιο ελκυστικοί από τις γυναίκες.

Αντίθετα, μικρή «βαθμολογία» πήραν οι άνδρες που είχαν βιώσει προβλήματα κατά τη γέννησή τους και είχαν έτσι υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει