Έρευνα σε σχεδόν 1.000.000 κορίτσια στη Δανία και τη Σουηδία έδειξε ότι το εμβόλιο κατά του ιού HPV δεν συνδέεται με προβλήματα υγείας, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Το εμβόλιο που πλέον έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες, γίνεται σε τρεις δόσεις σε μια περίοδο έξι μηνών σε κορίτσια αλλά και σε αγόρια ηλικίας δώδεκα ετών περίπου, παρέχοντας προστασία έναντι του ιού HPV, στελέχη του οποίου ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Από την αρχή ωστόσο, υπήρχαν γονείς που δέχθηκαν με επιφύλαξη τον νέο εμβόλιο και τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει.

Στην νέα έρευνα εξετάστηκαν στοιχεία από τη Δανία και την Σουηδία για να διαπιστωθεί πόσα κορίτσια ηλικίας 10-17 ετών διαγνώστηκαν με κάποιο από τα 53 αυτοάνοσα ή νευρολογικά νοσήματα που θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον εμβολιασμό ή παρουσίασαν θρόμβωση αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

Περισσότερα από 997.000 κορίτσια διαγνώστηκαν με κάποιο νόσημα της λίστας μεταξύ του 2006 και του 2010 και πάνω από 296.000 από αυτά είχαν κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου, ενώ 160.000 είχαν κάνει και τις τρεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας δεν υπήρχε συσχέτιση ανάμεσα στο χρόνο εκδήλωσης των εν λόγω νοσημάτων και τον χρόνο εμβολιασμού ή ακόμη και με τον ίδιο τον εμβολιασμό.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης σε 997.000 κορίτσια και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην British Medical Journal.

Πηγή: vita.gr